Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 27:3 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är högt beläget i stadsdelen Kortedalas södra del. Gregorianska gatan omsluter och avgränsar området vars bebyggelse består av ensartade flerbostadshus med lokaler. Byggnaderna har införlivats i den naturliga terrängen som präglas av barrträd och berg som går i dagen. De utgörs av lamellhus i tre våningar respektive punkthus i elva. I anslutning till byggnaderna finns parkeringsplatser och det har även uppförts enkla garagelängor. I området finns även daghem, fritidslokaler och affärer. I området ligger också en liten men intressant byggnad som ursprungligen inrymde en fruktaffär. Byggnaden är belägen i sydöstra delen av området, uppförd i en våning på två bergknallar med en gångtunnel som löper under huset.

BYGGNADER
Lamellhusen, (27:3) följer gatans svängda form och har fasader av rött tegel med garage i bottenvåningen. Stommen är av betong. Byggnaden kröns av pulpettak täckt av plåt. Fönstren är placerade i fasadlivet och ordnade symmetriskt. Husen har två balkongtyper, de franska balkongerna, det vill säga en vädringsdörr innanför ett räcke i fasadlivet, vetter ut mot gatan och de konventionella balkongerna mot gården. Entréerna är vända mot både gatan och den öppna gården och dess kuperade terräng. Mot gatan finns garage i den höga gråmålade sockelvåningen.

Lamellhusen
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: franska balkonger och vanliga balkonger

Punkthusen, (31:3) är trekantsformiga och klädda i ljusblå korrugerad plåt. Stommen är av betong. Taket är utformat som ett pulpettak där den högsta punkten är belägen i triangelns ena hörn. Taktäckningen består av plåt. Entrén är placerad i ett av hörnen. Den ligger indragen i fasaden och flankeras av två halvkolonner. Fönstren är regelbundet placerade i fasaden. Punkthusen utgör ett mycket karaktäristiskt landmärke för Kortedala.

Punkthusen
Fasad: korrugerad plåt
Fasadfärg: ljust blå/grå
Takform: pulpettak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: indragna entréer flankerade av halvkolonner

Punkthusen har genomgått en större omgestaltning under 1970-talet. Ursprungligen var fasaderna putsade. Varje punkthus har en ateljélägenhet under byggnadens högsta hörn.

Området är synnerligen intressant från arkitekturhistorisk synpunkt.