Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 105:3 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Bostadsområdet är Kortedalas största till ytan, som breder ut sig likt en nordlig slutbarriär för stadsdelen med flack bumerangform. Området klyvs mitt itu av Januarigatan, följer söder om Aprilgatan österut till ett atriumhusområde och Julaftonsgatan västerut i bergiga skogspartier. I Januarigatans nordliga fond ligger Talldungeskolan på en kulles topp. Från samma gata går Februarigatan in i en slinga mellan två lamellhus. I sydväst gränsar Årstidtorgets skivhus.

Lamellhusbebyggelsen med 11 hus i tre till fem våningar är uppförda i vinklade former med olika långa huskroppar, så att mycket varierande typer av gårdar bildas, mer eller mindre slutna. Topografin är flackare i öst där gårdarna av parkkaraktär är intimare med småskaliga lekplatser, björk, kastanj och andra lövträd och i väst bergigare och mer upplösta med storskaligare lekparker och barrträdsbestånd. Endast där en gångväg leder in från Januarigatan upplevs området ha traditionell kvarterskaraktär. Några få av husen har envånings utbyggnader med föreningsverksamhet.

I nordvästligaste delen nedanför Talldungeskolan finns två renoverade långsträckta garagelängor från 1956, med pulpettak och gavlarna täckta av röd korrugerad plåt åt gatan. Lyftportarna är av vit plåtpanel. Mellan området och atriumhusen i sydöst är ett nyrenoverat p-hus beläget med syrenlila spritputsade fasader, förskjutet sadeltak täckt med svart plåt, rullport och fönsterrader med vita träpanelfält på gavel och långsidor.

BYGGNADER
Lamellhusen har tre till fem våningar och är vinklade. Stommen är av betongblock och lägenheterna är genomgående. I de högsta husen finns garage i gatuplan, däröver tvättstugor och samlingslokaler, samt tre bostadsvåningar. Fasaden är klädd med målade cementfiberskivor, huvudsakligen vita men enstaka är målade i plommonlila eller grönt. Sockelvåningarna har grov spritputs i starka färger; syrenlila, aprikos eller blågrön. De flacka sadeltaken täcks av papp. Vissa partier på fasadernas lägre våningar har sentida locklistpanel av trä runt fönster. Balkongerna är stora, har indragen fasad och vetter åt gårdarna. Fyllningarna är av fiberskivor.

Våningar: 3-5
Stomme/konstruktion: betongblock
Fasad: cementfiberskivor, grov spritputs på sockelvåningar
Fasadfärg: vita i huvudsak, starka färger på socklarna
Takform: flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger

Entrédörrarna är nya av trä med regnskydd på förzinkade stolpar. Fönstersättningen varierar något och fönstren upptar totalt en förhållandevis stor yta av fasaden. Samtliga är av metall, vita och utåtgående en- och tvålufts med kvadratisk form. Den större tvåluftstypen med vädringsfönster upplevs som mycket stort. Somliga har dock på översta våningen även fyrluftsfönster. Ett hus har kvar en ateljévåning över två plan med uppglasning i 12 lufter.

Områdets bebyggelse kläddes ursprungligen i djärvt färgsatta eternitplattor, såsom gråblått, gult och rosa, efter samarbete med Eternitbolaget. De putsade sockelvåningarna fick individuell utsmyckning med tidens moderna abstrakta mönster av Valandelever. Små snedställda skärmtak vid entréerna blev karaktäristiska inslag och ateljélägenheter skapades med stora fönsterpartier på vissa gavlar. Trapphusens väggytor hade rött tegel. Allt detta ändrades vid upprustning 1995. Före det hade husen på 1980-talet fått konventionella tegeltak och fasadtegel, då området fick "Årets grävskopa" för dålig byggnadsvård. Nu är fasaderna åter klädda med någon ny form av cementfiberplattor och taken är pappklädda. Istället för konst på socklarna har dessa spritputsats och målats. Balkongerna har breddats. Vid Aprilgatan låg ursprungligen Konsum snabbköp i en utbyggnad. 1962 ändrades funktionen till skolmåltidslokal och 1979 blev det träningslokal. Vid Julaftonsgatan finns en utbyggnad som rymde Pååls 1956, tobak/frukt -56, livsmedel -56, laboratorium -57, specialbarnträdgård -57.

KOMMENTAR
Området har varit mycket uppmärksammat för sina arkitekturhistoriska kvalitéer. Viktigt är gårdarnas rika variation i karaktär och växtlighet. Området bedömdes som kulturhistoriskt värdefullt i en översiktlig kulturhistorisk inventering 1988-89.