Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 51:13 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget längs stadsdelen Kortedalas östra sida, i höjd med Kortedala torg. De vinkelställda flerbostadshusen ligger mellan den stora huvudleden Almanacksvägen och Kalendervägen som sträcker sig i nord-sydlig riktning. På andra sidan Kalendervägen finns en affärsbyggnad och en rad höghus som kontrasterar mot de lägre vinkelformade lamellhusen.
Mellan husen finns relativt flacka gårdar, med grönytor, asfalterade gångar, löv- och barrträd samt buskar längs delar av husen. De parkeringsplatser som upptar en del av gårdarna avskärmas också av planterade buskar.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre våningar, fasaderna är klädda med gult fasadtegel och kröns av sadeltak. Sadeltaken är idag belagda med tvåkupiga röda takpannor.

Våningar: 3 och källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gult
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Entrépartierna markeras i fasaderna genom ett putsat fält och fönstren omfattas av puts i en avvikande kulör. Färgsättning av dessa partier varierar husen emellan. Den brunaktiga putsen med ljusare fönsteromfattningar på huset längst norrut i området är möjligen ursprunglig. Entréerna har omfattningar av natursten. Bevarade äldre entrédörrar av trä och glas är troligen ursprungliga.
De vita metallfönstren är av olika utformning, regelbundet placerade i fönsteraxlar längs fasaderna. Samtliga hus har balkonger med fronter av småkorrugerad plåt. Flertalet balkongfronter är utbytta mot nya, undantaget de två norra husen (varav ett försetts med nya överliggare). I byggnadernas källarvåning finns mot Kalendervägen tre till fem garage vända mot norr.
Flera av husen är tilläggsisolerade på gaveln och byggnadernas fönster är nya. Även takmaterialet kan vara utbytt. Större delen av dessa åtgärder genomfördes troligen i början av 1990-talet. Områdesplanen är intakt och huset längst i norr det mest välbevarade. Huset längst söderut har inglasade balkonger som kraftigt avviker från ursprunget.

Inom området finns ytterligare två byggnader, belägna väster om Kalendervägen. De omgärdas av gräsbevuxna ytor där löv- och barrträd finns utspridda. Deras sneda placering i förhållande till vägkorsningen gör att en mindre plats skapas framför byggnaden närmast Kalendervägen. Denna hyser butiken Matjouren och pizzerian Pizzeria Rossi vars butiksfönster vetter mot Kalendervägen.
Byggnaden uppfördes 1953 som butiksbyggnad i en våning med en stomme av lättbetong och tegelklätt tak. Fasaderna är huvudsakligen klädda med ½-stens rött fasadtegel i munkförband. Delar av husets fasader har troligen varit putsade. En del av fasaden är klädd med vit mosaik och sadeltaket är täckt med röda tvåkupiga takpannor. Gavelröstet mot nordost är klätt med blåmålad fjällpanel. Källarutrymme utan fönster finns under byggnadens östra del.

Från Kalendervägen slingrar sig Tideräkningsgatan upp mot norr och i den gräsbevuxna slänten norr om affären/pizzerian finns en telebyggnad i två våningar. Byggnaden är antingen nybyggd eller en kraftigt ombyggd äldre byggnad. På nedre våningen är de putsade fasaderna avfärgade i rostrött och på övre i gult. På byggnadens sadeltak ligger blåmålad falsad bandplåt. Mitt på sydöstra fasaden finns en större utbyggnad (fläktrum?) omgärdad av obehandlat trä i en modern panelkonstruktion som kröns av ett blåmålat gallerverk. Mindre utbyggnader av samma träutförande finns vid en dörr i södra delen av samma fasad och vid entrén på sydvästra gaveln. Över den förstnämnda dörren finns ett blåmålat böjt skärmtak. Entrén på gaveln har en enkelt utformad omfattning av gjuten betong som målats ljust grå. Hängrännor och stuprör liksom plåtklädda dörrar är blåmålade och de fönster som finns på nordvästra fasaden är vita.