Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 18:4 KORTEDALA

OMRÅDE
Ramsdalsskolan ligger sydväst om Kortedala torg och omges åt tre håll av bostadsområden. Söder om och nedanför skolan ligger Vårfrukyrkan. Åt öster sluttar den skogslika terrängen medan den strax sydost om skolan höjer sig till en bergsknalle från vilken man har utsikt över stadsdelen. Ramsdalsskolan består av två vinkelställda byggnadskroppar som i senare tid kompletterats med tre barackbyggnader så att den asfaltsbelagda skolgården idag omges av byggnader på alla sidor.

Skolbyggnaderna utgörs av röda tegelbyggnader i en till två våningar. De täcks av sadeltak.
De tre barackerna är klädda med gulmålad lockpanel och sadeltaket på de två byggnaderna längs skolgårdens östra sida är belagda med svartmålade släta plåtar. Baracken i söder har pulpettak. Framför barackernas entréer finns terrassliknande mycket enkelt utformade ramper av trä.

Våningar: 1-2 samt källare
Stomme/konstruktion: 1 ½ -stens tegelväggar
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer: arkad, utskjutande entréer, takkupa, mönstermurade fasader

Skolans två äldre byggnader är uppförda under 1960-talets första år med en stomme av 1 ½ -stens tegelväggar med utvändigt fasadtegel och taktegel. På cementsocklar reser sig fasaderna av ristat rött tegel lagt i munkförband. Byggnadernas sadeltak är idag belagda med röda tvåkupiga takpannor. Entrédörrarna är av stål och glas och de vita fönstren av trä med bleckplåtar av koppar. Fönstren är till övervägande del av t-posttyp som placerats regelbundet längs fasaden.

Den byggnadskropp som sträcker sig i nord-sydlig riktning innehåller lektionssalar längs en korridor belägen mot baksidan av huset. Rektorsexpeditionen, som är belägen i byggnadens norra del, markeras i fasaden genom att fönstren där är av en annan utformning. Utöver källaren har byggnaden två våningar. Mot skolgården finns två entréer. En del av byggnadens källarvåning och intilliggande markparti har förändrats i senare tid och en handikappramp har fogats till den norra entrén. Mot väster finns ytterligare en asfalterad skolgård efter vilken ett skogs- och bergsparti tar vid. Västra fasaden har utformats något annorlunda än den östra, med två utskjutande entréer och annan fönstersättning. Tegelstenar ställda på högkant markerar vissa fönsteraxlar i fasaden.

Den andra äldre byggnaden rymmer gymnastiksal och matsal. Längs en stor del av taket sträcker sig en takkupa innehållande åtta fönster. Mot skolgården fortsätter taket en bit nedanför takfoten där det stöds av stolpar i olika kulörer så att ett övertäckt rum bildas.