Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 763:38 KORTEDALA

OMRÅDE
Brandstationen ligger i sydvästra delen av stadsdelen Kortedala. Den är belägen i en vägkrök där Tideräkningsgatan gör en kraftig gir åt väster. Stationen omges av skog och utgör en av stadsdelens västra utposter som bilisten från Göteborg passerar på väg till och från Kortedala torg.

BYGGNADER
Brandstationen innefattar idag tre byggnader varav två uppfördes 1966. Dessa består dels av själva stationshuset, dels ett övningshus som har formen av ett högt torn. Stationshuset är uppdelat i en kontors- och samlingsdel och en del för uppställning av brandbilarna. Byggnaden har en balkkonstruktion bestående av både platsgjutna och prefabricerade balkar. Den är uppförd i två våningar med fasader av rött tegel. Gavelpartierna täcks av skivor med frilagd ballast och sockelvåningen har en vit formgjuten betongstruktur. Runt det flacka pulpettaket löper en veckad kopparsarg. Huvudentrén är förlagd till fasaden som vetter mot öster och den markeras av en friliggande naturstenstrappa och ett baldakintak med kopparsarg. Dörrarna är av trä och sannolikt ursprungliga medan husets fönster är av metall. I kontors- samlingsdelens västra fasad finns en balkong med ett spjälräcke. Fasaden mot väst präglas i övrigt av stora uppglasade garageportar för brandbilarna.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betongbalkar, prefabricerade och platsgjutna
Fasad: tegel, skivor med frilagd ballast
Fasadfärg: röd, beige
Takform: pulpet
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: formgjuten sockel, veckad kopparsarg vid takfoten, friliggande naturstenstrappa, originaldörrar av trä, uppglasade garageportar för brandbilarna

Övningshuset är beläget i skogsbrynet väster om brandstationen. Det är fem våningar högt och uppfört i en konstruktion av trä och betong med släta grå betongfasader. Ytterligare en byggnad som rymmer brandbilar har tillkommit under senare år, sannolikt under 1980-talet. Det är en enkel garagebyggnad i en våning med plåtklädda fasader och pulpettak.