Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 137:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området Lampetten och Kristallvasen sträcker sig från Nymånegatan i söder till Runstavsgatan i norr. Fjorton parallellställda lamellhuskroppar ligger utströdda i en sluttande dalgång. Öster om området löper spårvägen genom berg och på höjden i väst syns ytterligare ett större bostadskvarter. Gårdsbildningarna mellan huskropparna är kuperade och gröna med bergknallar och björkdungar. Flera lekplatser har placerats mellan husen och parkeringsplatserna har förlagts mot gatorna i norr och söder.

BYGGNADER
Husen är, trots sitt likartade utförande, uppförda under två tidsperioder av två olika arkitekter. De ritades emellertid vid samma tidpunkt. Längst söderut, något avskilt från övriga, ligger de tre lamellhus (138:1) som ritades av PO Klang i början av 1960-talet. De uppfördes med betongstomme och rött fasadtegel i tre våningar samt takvåning åt söder. Sadeltaken är täckta med tegel. Husens taklägenheter har skapats genom att sadeltakens södra takfall så att säga skärs av för tidigt och på så vis lämnar plats för ytterligare ett våningsplan. Denna lösning, som påminner om pulpettak, återkommer i flera av byggnaderna längre norrut.

Övriga elva lamellhus ritades av arkitekten Nils Einar Eriksson som fullföljde temat röda tegelhus med betongstomme och tegeltäckta sadeltak. Liksom PO Klangs Lampetten 1 (138:1) daterar bygglovansökan för nybyggnad på Kristallvasen 5 (137:5) från 1962. Erikssons elva byggnader uppfördes sannolikt under tidsperioden 1963-1969. Husen är av varierande längd och antal trapphus. Mot Runstavsgatan längst i norr sträcker sig den längsta av huskropparna. Ungefär på mitten av denna byggnad finns en gångtunnel som leder besökaren från gatan in i området.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: balkonger, plåtinklädda burspråk, mosaikdekor, originaldörrar av trä

Samtliga fjorton byggnader har balkonger och utvändiga källartrappor. Fönstersättningen i byggnaderna är regelbunden med enkla tvåluftsfönster bredvid mindre enluftiga. I övrigt är det små detaljer som särskiljer huskropparna. Två av byggnaderna i områdets mitt (137:3 och 137:4) har blå, plåtinklädda burspråk som löper över andra och tredje våningarna på fasaden mot norr. Två av husens (137:5) entréer har försetts med arbetade naturstensportaler. Mosaikdekor finns bevarat på flera ställen (137:6) liksom ursprungliga gatunummerskyltar och entrédörrar.

KOMMENTAR
Bebyggelsen har på grund av det fördelaktiga läget på en mjuk sluttning i en grönskande dal goda miljömässiga kvalitéer.