Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 5:1 KORTEDALA

OMRÅDE
Kalendertorget är beläget i korsningen Runstavsgatan-Kalendervägen i södra delen av Kortedala. Platsen inramas i norr och väster av en vinkelformad byggnadskropp och åt öster av en långsträckt suterrängbyggnad. Mot söder avgränsas torget av en plantering och en naturstensmur. Kalendertorget är idag en liten plats med ett fåtal bänkar, ett större lövträd och en plantering med en skulptur som ser ut atrt vara från 1950-talet. Det ligger i en sluttning och nås via breda naturstenstrappor. Spårvägen går förbi strax väster om torget.

BYGGNADER
Området rymmer två huskroppar, varav den ena är vinkelformad och uppförd i en våning och den andra är suterrängbyggd och har formen av en envåningslänga.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, träpanel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: stort fönsterparti med fransk balkong mot Kalendergatan, tandsnittsfris, bostadsaltaner mot torget

Den vinkelformade byggnaden är uppförd i två våningar under tegeltäckt sadeltak. Stommen är av betong och fasaderna är till största delen klädda med träpanel. En del av huskroppen som gränsar mot norr har röd tegelfasad. Från början var hela byggnaden klädd med rött fasadtegel. Den planerades rymma bland annat Konsum, ett bageri och en färg- och kemikalieaffär. En del av huset används fortfarande som affärslokal medan den norra längan sedan 1980-talets början fungerar som flerbostadshus. Till lägenheterna i husets bottenvåning hör altaner vilka upptar en stor del av torgets yta.

Byggnaden som vetter mot Kalendervägen har också betongstomme, tegeltäckt sadeltak och röda tegelfasader. En dekorativ tandsnittsfris sträcker sig runt huset som ligger i suterräng med två våningar mot gatan och en mot torget. Byggnaden uppfördes som kombinerad samlings- och butikslokal. Mot torget är entrépartiet indraget och flera stora butiksfönster dominerar fasaden. Fasaden mot Kalendervägen präglas av ett större fönsterparti med fransk balkong som öppnar sig i andra våningen. På bottenvåningen finns affärsverksamhet och skyltfönster.