Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 36:3 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget i anslutning till bostadshusen vid Gregorianska gatan i stadsdelen Kortedalas sydvästra del. Bebyggelsen består av ett antal industrier i varierande storlek och med olika verksamheter. Industriområdet har placerats utmed Dagjämningsgatan och avgränsas av en tallskog som omger hela enklaven.

Området har vuxit fram mellan 1950-1970. De flesta industribyggnader i områdets södra del är uppförda i tegel och kröns av flacka tak, men här finns även andra mindre byggnader med fasader av företrädesvis eternit. Byggnaderna kröns av sadeltak. Flera av dem, framför allt industrierna vid den södra delen av Dagjämningsgatan, är utformade med viss omsorg. Längre norrut ändras karaktären på bebyggelsen, den blir småskaligare, mer sliten och verksamheterna domineras av diverse bilverkstäder.

BYGGNADER
Som exempel på arkitektoniskt intressanta byggnader i området kan nämnas Skogaholms bröd. Anläggningen är uppförd i två till tre våningar med plant tak.

Skogaholms bröd
Våningar: 2-3
Stomme/konstruktion: -
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: plantak
Takmaterial: koppar och papp?
Utvändiga detaljer: lisener och portaler i natursten, dörrpartier av teak

I sitt sammanhang är det en vacker industribyggnad med arkitektoniska detaljer såsom lisener, portaler i natursten, dörrpartier i teak. Framför lokalerna finns blomsterplanteringar. Byggnaden är uppförd med fasader av rött tegel. Produktionsdelen kröns av ett platt tak och kontorsdelen av ett skärmtak, båda täckta med kopparplåt.