Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 49:6 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området består av tre byggnader och är beläget strax norr om Kortedala torg. Från torget till platsen framför byggnaderna leder en vitmålad gångbro i betong. Bebyggelsen begränsas i syd av Tideräkningsgatan, i öst av Första Majgatan och i väst av en bergsknalle som sträcker sig runt området norröver. Byggnaderna innehåller olika verksamheter. I byggnaden som vetter mot Tideräkningsgatan är stadsdelens polis inhyst. Utmed Första Majgatans södra del är de två andra byggnaderna belägna. I den första byggnaden är stadsdelsnämnden förlagd och i byggnaden lite längre norrut har Göteborgs Energi sin verksamhet.

I anslutning till byggnaderna som inhyser polisen och stadsdelsnämnden (50:2) fanns ursprungligen en bensinmack och en post. Idag finns här ett större parkeringsdäck. Parkeringsdäcket har fått utgöra grunden för en ganska steril platsbildning med singelbelagd täckning där enstaka bänkar och planteringar finns utplacerade. Platsbildningen binds samman med Kortedala torg av en bro över Tideräkningsgatan.

BYGGNADER
Byggnaderna som inrymmer polisen respektive stadsdelsnämnden är tjocka lamelhus i tre våningar. Fasadens stomme är av betong, fasadmaterialet är polyesterbundna naturstensskivor och brännlackerad aluminiumplåt. Byggnaderna kröns av ett sargtak.

I fastigheten (49:6), som idag inrymmer Göteborgs Energi, låg ursprungligen ett bandväveri. Byggnaden består av två delar. Kontorsdelens konstruktion är av lättbetong och fasadmaterialet i rött tegel. Kontorets fasad är delvis mönstermurad, vilket ger en viss reliefverkan. Under fönstren finns bröstningsfält i liggande panel. Byggnaden kröns av ett sadeltak i plåt. Fabriksdelen har en konstruktion av betongpelare samt balkar och den är murad i lättbetong. Fasadmaterialet är av gult tegel. Industridelen kröns av ett flackt sadeltak i korrugerad plåt. Fastighet 49:6 byggdes 1971.

Stadsdelsnämndens hus och polishuset:
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: polyesterbundna naturstensskivor, brännlackerad aluminiumplåt
Fasadfärg: beige
Takform: plantak med sarg
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: -

Göteborgs Energi hus:
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: kontorsdelens fasad delvis mönstermurad, under fönstren bröstningsfält i liggande panel