Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 113:3 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
I Kortedalas nordöstligaste del löper Aprilgatan och från denna åt öster Novembergatan, Oktobergatan och den hästskoformade slingan Junigatan. Kring dessa gator formar sig ett småhusområde från omkring 1959-1970. Här finns fyra små grupper av kedjehus med trädgårdar bakom husen. Det ligger en grupp vid varje gata. I väst gränsar området till låga atriumhus och ett stort lamellhusområde. Österut möter skogen. Kring de två gatorna i söder är marken flack, men stiger norrut till en skogsklädd kulle inne i slingan. Junigatans norra anlöp är därför en brant backe. Villorna ligger öppet i direkt anslutning till gatorna, med låga murar eller spensliga tidstypiska svarta smidesstaket med enkla former. Trädgårdarna är små variationsrikt utformade. Mellan fastigheterna finns inga större avskärmningar. Skogen agerar sammanhållande faktor i den brokiga skaran småhus, med olika sammansatta huskroppar. Skala, material och takform samt sparsmakad utformning i tidens anda med endast få sentida ändringar ger ändå ett harmoniskt intryck.

Byggnaderna har övervägande en till två våningar, tegelfasader, rött och gult, ler- eller cementtegeltäckt sadeltak. Ett fåtal flacka sadeltak och platta tak finns där husen har tydligare 1960-tals karaktär, liksom träpaneler, enstaka putsfasader, fönsterluckor och glaserat tegel. Vissa har fina tegelartikuleringar runt fönster, andra har typiska detaljer såsom snett utåtlutande små burspråk med smal träpanel.

BYGGNADER - kedjehus
Novembergatan: Tre tvåvåningshus med gavlarna mot gatan av lättbetonghålsten med källarnedgång under entrétrappan. Gråmålad slät gjuten sockel, rött tegel i munkförband på gavlarna och beige spritputs på långsidorna, sadeltak med tvåkupigt rött ler- eller cementtegel. Taksprången är breda med enkla träkonsoler. Vitmålade tvåluftsfönster av trä, åt trädgården perspektivfönster och balkong. Dörrarna är olika med långsmalt högt sidoljus med blyinfattat mönsterpressat glas. Spensliga svarta smidesräcken till trappan åt gatan. Tre rum och kök på bottenvåningen ("bodega" med öppen spis i källaren), tre rum på övervåningen. Husen sammanlänkas av indragna garage med gulmålad fjällpanel av trä, grå tvåbladig port med stående träpanel och förlängt sadeltak med ståndfalsad plåt.

Oktobergatan: Fem tvåvåningshus med gavlarna mot gatan och källarnedgång under entrétrappan. Grå-eller brunmålad slät gjuten sockel, gult fasadtegel, sadeltak med 2-kupigt rött ler-/cementtegel. Taksprång med enkla träkonsoler. Vita enlufts pivåfönster. Små betongglasfönster på västra långsidorna. Indragna välbevarade entréer med smal lackad träpanel och mönsterpressat gult glas i sidoljuset. Vissa trapplöp har sidan åt gatan och samtliga svarta eller omålade förzinkade trappräcken med för tiden typiskt sneddad böjning vid första trappsteget. Sluttande nedfart till de indragna sammanlänkande garagen med slät målat puts, tvåbladig port med liggande panel i tre fält av trä och ståndfalsad plåt på sadeltaket.

Junigatan södra: Fem tvåvåningshus med långsidan åt gatan och källare. Gråmålad slät gjuten sockel, gult fasadtegel med ristningar, sadeltak kortare åt söder för att få fönster i två våningar, täckt med tvåkupigt rött ler- eller cementtegel, takfönster och hög plåtskorsten. Vita tvåluftsfönster av trä. Samtliga originaldörrar är kvar av trä i rutrelief med brett sidoljus med glas som föregående och brevinkast i mitten. Ett liggande öppningsbart överljus i två lufter. Garagelänkarna är utskjutande med mörkgrå puts, brun tvåbladig port med stående panel, papp- eller plåttäckt sadeltak. Tre av husen har gulmålad träpanel på västra gaveln.

Junigatan norra: Fem högresta tvåvåningshus, samt vind med stolpverksstomme och gavlarna åt gatan, svagt terrasserade nedåt väster. Omålad gjuten sockel, gult tegel i munkförband, branta sadeltak med tvåkupigt rött ler- eller cementtegel och höga tegelskorstenar. Längs hela övervåningen på gaveln löper en balkong med brunlaserat liggande träräcke och fjällpanel på fasaden i samma färg. Under nock sitter ett stort trekantigt vindsfönster. Enluftsfönstren koncentreras till mitten med slätputsade fält därunder. Entréerna är förlagda till östra långsidorna. Garagelänkarna är långt indragna med stående träpanel, vita rullportar av plåt.

KOMMENTAR
Området ger en fin inblick i variationen för småhusens finstilta utformning under denna period, och har som helhet ett gott autenticitetsvärde. Inblandningen av kedjehusen får anses som typisk för tidens försök att hitta olika nya boende former. Junigatan södra har den mest säregna utformningen, medan Novembergatans hus kan ses som den för sin tid mest representativa och välbevarade längan. Junigatan norra ger med sin brunbetsade övervåning snarast intryck av 1970-tal.