Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 139:1 KORTEDALA

OMRÅDE
Assaredskolan är belägen i ett skogsbryn i stadsdelen Kortedalas sydvästra del. Skolan inringas åt norr och väster av skog, åt söder av en väldig fotbollsplan och åt öster av ett större bostadsområde. Den består av sju byggnadskroppar som är placerade i en sluttning med gräsmattor, buskage och naturstenstrappor inskjutna mellan husen. Området är helt befriat från bilar vilka parkeras öster om skolan.

Skolan består av sju byggnader i något varierande utförande.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: regelverk
Fasad: tegel, träpanel, puts
Fasadfärg: röd, beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: brett fönsterband i gymnastikbyggnaden, vita trädörrar, kopparbleck

Gymnastiksalsbyggnaden, som har kvar sin ursprungliga funktion, ligger i suterräng med två våningar åt söder och en mot norr. Den sjunde byggnaden avviker från övriga huskroppar vad gäller fasadutformning. Att döma av bygglovritningarna är det den forna idrottsnämndens stuga som idag har inkorporerats med skolan.

Byggnaderna är uppförda i en våning med regelstomme. Taken har sadelform och är klädda med papp. Gavelfasaderna är klädda med rött tegel och långsidorna med stående ljusmålad träpanel. Stora fönsterpartier upptar huvuddelen av byggnadskropparnas långsidor. I gymnastiksalsbyggnaden har ett brett fönsterband placerats utefter takfoten i den södra fasaden. Denna byggnad har också fått en ljusputsad suterrängvåning som vetter mot fotbollsplanen.
Enligt bygglovritningarna var det meningen att lågstadiet skulle disponera de tre parallellställda byggnadskropparna längst söderut och mellanstadiet den avlånga byggnad som vetter åt norr. De två större byggnaderna åt öster skulle rymma gymnastiksal respektive mat- och slöjdsalar.