Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 105:5 KORTEDALA

OMRÅDE
Torget är sekundärcentrum för norra Kortedala och är nordvästligt beläget invid korsningen Januarigatan-Årstidsgatan(-Aprilgatan). Den vinkelbyggda butikslängan i två våningar med avigsidan utåt, har en axel åt vardera de förstnämnda två gatorna. Ett smalt 11-vånings skivhus med bostäder och lokaler i entréplan sträcker sig norrut från vinkelns smala torgstråk. Husets långsida och affärsbyggnadens norrgavel bildar rum för en besöksparkering. Från denna löper grässlänter med lövträd (lind, lönn, pyramidek mm.) och flata trappor upp till skivhuset. Halva ytan i torgvinkeln upptas av gräsmatta med lekplats, sittplatser och mindre buskage, alldeles i anslutning till den bergiga skogsbacken i väst. Torgstråkets beläggning med betongsten fortsätter förbi skivhuset och befäster samhörigheten. Endast från torget nås butikerna.

Torget har olika karaktär beroende på vilket håll man inträder. I söder är ett litet "förtorg" i två nivåer med buskage, sittplatser och trappor upp till det mustigt röda affärshuset. I väst åt skogen böljar två rundade takpartier av olika storlek, varunder samlingslokaler inryms. Endast Citymails kontor har entré från detta håll. Torgstråket nås via en djup mörk portik med en rad av tre slanka kolonnpar och vit träpanel i taket. Solskärmar på fasaden som ger dunkla partier, persienner för övervåningens fönster, samt jalusi för skyltfönstret skapar ett slutet uttryck. Från parkeringen i norr möter torget däremot med öppen famn och man kliver rakt in på stråket. Samlingslokalerna signaleras även från detta håll med mycket stora fönster till trapphuset. Åt Januarigatan är en tydlig baksida med tre personalentréer och varuintag.

Verksamheter: Citymail, tobak, pizza, tvättinrättning, konditori med servering, psykmottagning. I skivhuset frisör, hyresgästförening.

BYGGNADER
Affärsbyggnaden har kontor på andra våningen. Ovanför sockeln med mörklila grov spritputs är södra axelns fasad klädd med röd bred stående aluminiumplåt och den östra med vit dito. Sadeltaket är flackt med svart papp. Bottenvåningen har fönster av röd plåt. Övervåningen åt öst har fönsterband något indragna efter trolig tilläggsisolering. Sydfasadens fönstersättning är asymmetrisk med varierande fönsterstorlekar. Södra längan yttrycker medveten gestaltning med "takkullarna", portiken och norrfasadens fönstersättning, medan östra längan är enkelt funktionell.

Skivhuset med 11 våningar inklusive sockelvåningen med lokaler är ett så kallat sandwich-hus och har två entréer. Intill den norra är ett glasat skyltfönster utbyggt, förmodligen vid renoveringen 1995. En ribbad solskärm, likadan som på affärsbyggnaden, löper längs bottenvåningens hela långsida. Två källarnedgångar finns från parkeringen. Fasaden på detta smala hus med genomgående lägenheter (1-4 rum o kök) artikuleras med ett symmetriskt rutmönster av blå och vita skivor. Nedanför den raka takfoten i fasadliv löper en rand med bara blå skivor. På östfasaden finns två vertikala rader av balkonger med karaktär av utanpåliggande lådor, uppdelat på tre grupper om fyra balkonger i varje. Varje grupp om fyra har sitt eget plåttak och heltäckande gavlar, samt blå plåtpanel över respektive våningsplans båda balkonger. Västsidan har uppdelade indragna balkongpartier i tre vertikala rader. Balkongen delas antingen av två eller tre lägenheter avskärmat med brädväggar. Balkongerna vid gavlarna har fönster, vissa större än övriga. Fönstersättningen är symmetrisk på östsidan med stora tvålufts perspektivfönster, antingen med smalt vädringsfönster eller ett litet horisontalt sådant upptill i ena luften. Översta våningen har smala fönsterrader i överkant i grupper om tre och tre. Fönstren på västsidans våningar 1, 4, 7 bryter symmetrin med mindre enluftsfönster. Gavlarna har stora enlufts perspektivfönster där de på mellanplansvåningarna (4,6,10) är större än övriga och ej placerade helt i linje med dessa. Huset är en fullkomlig solitär i omgivningen.

Skivhusets lägenheter om två eller fyra rum o kök hade flexibla planlösningar med draperiskenor, svängluckor och vikdörrar. I bottenplan fanns ursprungligen affärer med textil, järn, foto, blommor, ur, kemtvätt, slöjd och lädervaror med lager i källaren. 1987 byggdes våning 1-2 om till kontor, vilket återställdes till bostäder 1997, då fasadmålningar också utfördes. Eterniten tycks dock inte ha bytits ut. Nu finns enligt sagesman 1-4 rum och kök i byggnaden, som i allt väsentligt har en bevarad exteriör.

Affärsbyggnaderna har genomgått främst exteriöra förändringar. De interiöra är oklara. Bageriet med litet serveringsrum är intakt. Enligt ritningarna var östra axelns torgfasad delvis klädd med teakpanel, eternit i övrigt (röd, kallades "Röda torget" i folkmun). Södra fasaden var rytmiserad med flera väl avvägda fönsterband, även takbågarna hade fönster och två franska balkonger under bågarna. En teater för 185 åskådare och en sal för 82 personer med löst podium fanns på övervåningen i delen under bågarna. Den utvinklade foajén i norr hade sittbänkar av ek, drickfontän och "dekorativ väggutsmyckning" på västra väggen. Torget hade röd/svart rutigt mönster av betongsten och damm med pilar vid teaterentrén. Trapporna var av Fjäråsgnejs. 1981 fick fasaden sitt nuvarande utseende.

KOMMENTAR
Torget har ett samhällshistoriskt värde då det visar på intentionerna för centrumanläggningar vid tiden, med såväl kommersiell som kulturell service, bilfria torgytor och högt bostadshus som skulle ge köpkraft, insyn och vara platsindikator. Södra axeln har fortfarande ett visst arkitektoniskt värde med sin gestaltning. Både inre och yttre torgytan har dock förvanskats kraftigt och stråket upplevs som trångt på grund av den stora grönytan. För närvarande bidrar tomma lokaler till en sliten framtoning. Skivhuset är ett av de mycket få närmast intakta byggnaderna i Kortedala, dessutom ett av få sandwich-hus, vilket ger arkitekturhistoriskt byggnadstekniskt värde. Miljöskapande värde som landmärken.