Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 91:4 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Detta bostadsområde kring Allhelgonagatan är centralt situerat i Kortedalas norra del. I nordöst angränsar Årstidstorget och i söder tangeras Allhelgonakyrkans område intill Citytorget. De boende har således nära till torgens service i hela området. I ett av husen finns även en trafikskola.

Området är en bebyggd bergig kulle med naturlig skog och växtlighet bevarad, där tall och björk dominerar trädfloran. I öst avgränsar Årstidsgatan, vilken ansluter i norr till Årstidstorget och anlöper Julaftonsgatan i söder så att området där ges en snipig form. Mellan dessa gator matar Allhelgonagatan trafiken upp i området i en nordlig slinga, övergående i återvändsgatan Brittsommargatan i sydväst. I väst och nord angränsar en rad med nio punkthus på andra sidan av vägarna, med vilka ett enhetligt topografiskt område bildas. Punkthusen redovisas av platsskäl som ett separat område. Området är lätt att orientera sig i.

Byggnaderna består av trevånings röda tegelklädda lamellhus längs gatorna. Ett centralt mindre skogsparti bildas mellan lamellhusen med olika slags lekplatser. Smala asfalterade gångstigar korsar "skogen". Ädlare träd, buskar och blommor är planterade i anslutning till byggnaderna. Några gårdsbildningar etableras inte förutom i vinkeln på huset längs Allhelgonagatan, med halvprivat karaktär. I övrigt är det centrala skogspartiet allas offentliga "gård."

Från öster är huvudsakligen endast lamellhusen synliga, vilket ger intryck av ett småskaligt boende. Anländer man däremot från väster är det punkthusen som agerar tydliga landmärken för omgivningen och döljer lamellhusen bakom sig. Punkthusens egenartade välvning till takfoten ger en mjuk och pigg kontrast till den strama tegelarkitekturen.

Två skulpturer finns i området: en bronsskulptur av en hukande kvinna på naturstensockel invid Allhelgonagatan i öst; mellan två hus i väst står en skulpterad björn av natursten. En återvinningsstation är anlagd mellan ett par hus i sydväst. I anslutning till huset i nordöst finns ett nyare litet putsat, rödfärgat hus med sadeltak rymmande grovsoprum. En nyare transformatorstation är anlagd mitt emot garagelängorna på husen vid Årstidsgatan.

Invid Årstidsgatans östra sida, nära spårvagnshållplatsen, finns boendeparkering och tre garagelängor placerade med gavlarna åt vägen, dubbla med nio garage åt varje håll. De är lätt terrasserade nedåt öster och bär 1980-talsprägel, med förskjutna tegelbelagda sadeltak, aprikos locklistpanel av trä och ljusgrå lyftportar. Besökare har ett fåtal betalplatser på andra sidan vägen. På höjden i nordöst i skogen är också en boendeparkering anordnad. De flesta husen har garage i bottenvåningen. Husen i söder vid Årstidsgatan har mindre garagebyggnader. Små parkeringsrader är utspridda i området

BYGGNADER
Lamellhusens stommar är av betong (hålsten eller massiv) och klädda med ½ stens fasadtegel och har tre, eller fyra våningar. Bottenvåningen har i regel har garage med gråmålade lyftportar i spritputsade gråmålade sockelvåningar. Husen varierar i sin utformning. Gemensamt är det röda fasadteglet, sadeltaken med rött lertegel och röda plåtklädda skorstenar, vita symmetriskt placerade metallfönster med en till två lufter med smalt vädringsfönster, samt utskjutande balkonger med huvudsakligen smalkorrugerad plåtfyllning (grå, grön, beige), somliga åt gatorna, somliga inåt skogspartiet. De flesta gavelrösten är klädda med vita cementfiberskivor. Samtliga består av flera lätt förskjutna huskroppar så att långa raka linjer undviks. Endast två hus är vinklade. Södra byggnaden vid uppfarten från Årstidsgatan är terrasserad i fem huskroppar och har, liksom huset söder om detta, en liten renoverad vidbyggd garagelänga med grovsoprum. De tre husen vid nämnda gata har grunda, vertikalt löpande burspråk klädda med vitmålade fiberskivor, plåtskodda i hörnen. Entréerna är något indragna med nya glasade, plåtskodda trädörrar och enkelt utformade portaler av kakel eller tegel. Vid sidan om på fasaderna har bänkar fästats.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong, hålsten eller massiv
Fasad: fasadtegel, cementfiberskivor på gavelrösten
Fasadfärg: röd, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: rött lertegel
Utvändiga detaljer: balkonger, burspråk, indragna entréer

Lamellhusen kläddes med Slottsmöllans röda håltegel och punkthusen var ursprungligen eternitklädda. 1981 gavs bygglov att sätta plåt på gavlarna och Steni fasadskivor, men idag finns inte detta utom det senare på transformatorstationen och husens garagelängor. Skivorna på gavelröstena syns på ritningen till ett av husen, men huruvida de övriga också fick det då eller senare är oklart.

KOMMENTAR
I allt väsentligt upplevs bebyggelsen som en harmonisk enhet, där området definieras väl av topografin. Lamellhusens placering och utformning i samverkan med naturen är tidstypisk. Renovering av hus med tillskott av nya inslag och upprustning av utemiljön har dock berövat området sin patina.