Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 91:3 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Detta bostadsområde med 9 punkthus om 11 våningar är centralt situerat i Kortedalas norra del i en rand längs skogsbrynet på höjdryggen av en bebyggd bergig kulle med naturlig skog. Allhelgonagatan löper i en bågform över berget och husen är placerade norr och väster om den (bågens utsida) samt söder om Brittsommargatan. Tillsammans med ett lamellhusområde (som beskrivs separat) på insidan av vägens båge utgör området ett topografiskt avgränsat område. De boende har nära till Årstidstorget i nordöst och Citytorget i söder. Den nordvästliga bergsbranten kläs av skog, bildande en naturlig, bred avskärmning mot angränsande områden i dessa riktningar. Området är lätt att orientera sig i. I bostadshusens bottenvåningar finns minilivs och tandläkare.

I anslutning till punkthusens entréer har en viss markering av halvprivata zoner gjorts med små staket och spaljéer. Ett av punkthusen är ett kollektivhus. Från Årstidsgatan i öster är huvudsakligen endast lamellhusen synliga, vilket ger intryck av ett småskaligt boende. Anländer man däremot från väster är det dessa punkthus som agerar tydliga landmärken för omgivningen och döljer lamellhusen bakom sig. Punkthusens egenartade välvning till takfoten ger en mjuk och pigg kontrast till den strama tegelarkitekturen.

Norr om Brittsommargatans uppfart finns en stor boendeparkering samt två garagelängor med pulpettak, gråmålad lockpanel av trä och bruna lyftportar med plåtpanel. Längst i nordöst är också en boendeparkering anordnad i skogen.

BYGGNADER
De åtta källarlösa, rektangulära punkthusen med betongstomme har 11 våningar, sockelvåningen inräknad. Längs Allhelgonavägen är husen placerade snett med långsidorna mot vägen och längs Brittsommargatan med gavlarna mot gatan. Sadeltaken är valmade och fasadens anslutning till takfoten är ovanligt rundad utåt likt en hålkälslist, fasad på hörnen. Sockeln är spritputsad och husfasaden har klätts med vita, släta plåtskivor efter tilläggsisolering. Utskjutande balkonger löper i vertikala band på den något indragna fasaden på långsidorna. Färgen på fyllningen av plåtpanel skiljer sig åt mellan husen och återkommer i respektive entrédörr, som är av nyare metall. Entréerna är centrerade på långsidorna.

Fönstersättning och -typ har två kategorier. Tre hus har asymmetrisk fönstersättning med fönster av olika storlek i vinklade smygar och omålade metallkarmar. Övriga har i vertikala linjer symmetriskt placerade, vita en- och tvåluftsfönster (med smalt vädringsfönster, inåtgående) av metall och raka smygar utom i nederkant. Denna typ ger huset ett något spänstigare, mer högrest intryck, tack vare den lugnt betonade vertikaliteten. Kollektivhuset, avviker med dels en femkantig utbyggnad i två våningar, dels en altan i NÖ med brunbetsat plank. Utbyggnaden är från 1980-talet och har aprikos plåtpanel, rött plåttak och dito fasaddetaljer. Regnskyddens utformning varierar kraftigt och mest iögonfallande är de stora rundbågade i söder, med plast på metallstolpskonstruktion.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: slät plåt, spritputsad sockel
Fasadfärg: vit
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: balkonger, ansvällande takfot, skärmtak

Tvättstugor med motfallstak fanns ursprungligen, vilka är rivna vid okänd tidpunkt. Östligaste huset är, om- och tillbyggt 1983-85 till kollektivhuset Trädet. Storkök, matsal, café, sy- och vävstuga, fotolab mm. finns på andra våningen och i bottenvåningen ett föräldrakooperativt daghem. 41 identiska trerummare blev 38 lägenheter med 1-4 rum och kök. På ursprungsritningarna finns inte "svampformen" upptill. När de tilläggsisolerades framgår inte i bygglovarkivet.

KOMMENTAR
I allt väsentligt upplevs byggnationen som en harmonisk enhet, där området definieras väl av topografin. Punkthusen har ett värde som landmärken i miljön. Kollektivhuset kan tillmätas ett visst socialhistoriskt värde. Renovering av hus med tillskott av nya inslag och upprustning av utemiljön har dock berövat området sin patina.