Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 57:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget i norra delen av Kortedala, mellan Kalendervägen och den stora huvudleden Almanacksvägen. Områdets bebyggelse består av trevånings lamellhus som på andra sidan Kalendervägen kontrasteras av en rad höga punkthus. Bebyggelsen i området följer den stigande terrängen då Kalendervägen reser sig åt norr. Västerut slingrar sig Midvintersgatan upp och fortsätter mot Citytorget. Nordost om området finns på andra sidan Januarigatan ytterligare ett flerbostadsområde från samma tid.

Bebyggelsen består av flerbostadshus med lokaler. Lokalerna har koncentrerats till hälften av byggnaderna (områdets norra del) och är placerade i bostadshusens västra delar, med ingång från Kalendervägen. Mellan husen finns gräsbevuxna gårdar som präglas av den kuperade terrängen i området, med grönytor, bergspartier och löv- och barrträd. Asfalterade gångar leder längs husen till entréerna. Gårdarna rymmer grönytor, anlagda lekplatser, buskar längs husen och delvis också parkeringar. Parkeringarna ligger företrädesvis i anslutning till gatan. Bakom och nedanför ett högre beläget skogsparti öster om områdets bebyggelse ligger en större parkeringsplats med garage.

Byggnaderna är uppförda i tre våningar. De har fasader av tegel och sadeltak med taktegel.

Till området hör också det vinkelformade bostadshuset på andra sidan Midvintersgatan. Huset är uppfört i tre våningar och källare med stomme av lättbetong, fasader av gulrött fasadtegel och tegeltäckt tak. Vinkelbyggnaden är tilläggsisolerad i senare tid. Fasaderna är klädda med nytt gult fasadtegel och sadeltaket är belagt med röda takpannor. Balkonger och fönster är bytta mot nya och fasaderna tilläggsisolerade.

Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gult
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

På sockelvåningar, som är slätputsade eller spritputsade, reser sig fasaderna av gult fasadtegel. Eftersom husen är ritade av olika arkitekter skiljer de sig åt i detaljutformningen. Fasadteglet på de fyra hus som utgör områdets norra del har en ljusare kulör och resterande tre hus en mörkare och varmare kulör. Sadeltaken är belagda med röda takpannor. De vita fönstren är av olika utformning, regelbundet upprepade i fönsteraxlar längs fasaderna. Husens balkonger, som är placerade på söderfasaderna och på gavlarna, är klädda med målad småkorrugerad plåt. I området finns även enstaka franska balkonger. Flertalet balkongfronter är sannolikt ursprungliga.

I fasaderna har tegel använts på olika sätt för att markera vissa fönsteraxlar, exempelvis vid trapphus. Gavlarna skiljer sig genom olika fönstertyper och balkonger. Runt entréerna finns enkla naturstensomfattningar av något skiftande utformning. Entrédörrarna har olika form men samtliga har fernissat trä och glas av äldre modell och är troligen ursprungliga.