Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 58:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget mellan Januarigatan och Almanacksvägen i östra delen av norra Kortedala och består av tre våningar höga flerbostadshus. Från de större trafiklederna leder mindre och krokiga gator in i området där husen är placerade relativt fritt i den kuperade terrängen och i förhållande till varandra. Området höjer sig österut, för att sedan slutta nedåt mot Almanacksvägen.

Parkeringsmöjligheter är sörjt för i nära anslutning till bostäderna i området, både längs gatorna invid husen och samlat till en stor parkeringsplats mellan byggnaderna i områdets norra del. I det mittersta huset finns garage i källarvåningen, med infart från gatan.

Området karaktäriseras av lamellhusens röda tegelfasader.

Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen varierar i detaljutformningen men har ett sammanhållet uttryck genom fasadteglet, takformen och i huskropparnas storlek. Socklarna är slätputsade eller spritputsade och markerar källarvåningen som även rymmer bostäder alternativt garage. Teglet vars ytstruktur och röda kulör skiftar husen emellan, är lagt i munkförband. Fönstren som i de flesta husen är av trä, är vita och har olika storlekar. Kompositionen på de enskilda husen utgörs av fönsteraxlar i regelbundet mönster som speglar lägenheternas placering.

Entréerna är antingen indragna eller placerade nästan i liv med fasaden. Några entréer omfattas av en enkel naturstensomfattning och andra markeras genom användandet av tegel med annan yta, försänkt tegel eller tvärställt tegel. På detta vis har också vissa fönsteraxlar och till exempel trappuppgångens placering markerats. Mest artikulerade är entréerna på den byggnad som är placerad på Sjusovaregatans östra sida, där de markeras genom en risalit som avslutas uppåt med en fronton.

Bevarade äldre entrédörrar är av fernissat trä med glaspartier. I ungefär hälften av byggnaderna (de två husen i områdets södra del) är ursprungliga entrédörrar utbytta mot nya bruna av aluminium. Både balkonger och franska balkonger förekommer i området. Balkongerna är antingen av utanpåliggande typ eller indragna (huset längst i söder). Balkongfronterna är av korrugerad plåt, de flesta utbytta i senare tid. Flertalet gavlar är tilläggsisolerade, även mellan förskjutna delar av samma byggnadskropp (huset öster om Sjusovaregatan).