Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 12:4 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget sydost om Kortedala torg och samlat i två delar längs Tusenårsgatan och Veckogatan. I väster angränsar Kortedala park, åt öster och söder sluttande skogspartier. Tusenårsgatan ligger på samma höjd som torget medan Veckogatan slingrar sig nedåt åt öster. Områdets bebyggelse består av tre våningar höga flerbostadshus. Bakom Tusenårsgatan och utmed Veckogatan följer bebyggelsen den kuperade terrängen och husen har placerats förskjutet i förhållande till varandra. I gårdsrummen som därmed skapats mellan husen framträder den naturliga terrängen med gräsytor, lövträd, barrträd och berg som här och var går i dagen. I söder skymtar Kalendervägens höghus och i väster Hundraårsgatans gröna putsfasader.

Parkeringar finns längs Tusenårsgatan och på en stor parkeringsplats vid Veckogatan.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre våningar och källare med fasader klädda med rött ½ stens fasadtegel och tegeltäckta tak.

Våningar: 3 och källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, franska balkonger, frontespiser

Sadeltaken är belagda med röda takpannor. De vita fönstren är till övervägande delen av metall, men även träfönster förekommer. Fönstren är av olika utformning, regelbundet upprepade som fönsteraxlar längs fasaderna. Både balkonger och franska balkonger finns i området. Husen har renoverats i senare tid, troligen under 1980-talets senare hälft, varvid fönster och entréer förändrats och taken eventuellt lagts om med nytt taktäckningsmaterial. Fasadförändringar i kv Bunken har också skett vid 1990-talets mitt. Längs Tusenårsgatan har soprum och skärmtak byggts vid entréerna. Flertalet gavlar är tilläggsisolerade och husens ursprungliga balkongfronter har bytts ut. Huset i kvarteret Citronpressen är kraftigt förändrat i förhållande till ursprunget. Förutom att fönster och entrépartier bytts mot nya är fasaden förändrad så att det är svårt att avgöra byggnadens ålder. Takfotslinjen på detta hus bryts idag av frontespiser.