Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 51:15 KORTEDALA

OMRÅDE
Kortedala gymnasium (före detta Gärdsåsskolan) ligger invid spårvägen nordost om Kortedala torg. Skolan omges norrut och österut av skogslik terräng som sluttar brant nedåt åt öster. I sydost ligger Kortedala kyrka och Kalendervägens bostadshus. I området finns idag fem byggnader, varav en som tillkommit under senare år. Skolgården är asfalterad och där finns både planteringar med buskar och träd och partier med kvarlämnad naturmark med barrträd.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i en till tre våningar med röda tegelfasader i munkförband och tegeltak. De olika byggnaderna är alla av olika höjd och form, beroende på deras olika funktion. I den större byggnaden i områdets södra del finns bland annat matsal och samlingssal och i vinkelbyggnaden i norr finns lektionssalar och lärarrum. Byggnaden i den nordvästra delen av området uppfördes som gymnastikbyggnad och den lilla byggnaden i sydväst för tandvård, läkare och vaktmästare. Eftersom byggnaderna är placerade i kuperad terräng är våningsantalet tidvis olika på byggnadernas framsida respektive baksida.

Våningar: 1-3
Stomme/konstruktion: betong, tegel
Fasad: tegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: tvåkupiga tegelpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Entréerna är antingen indragna och har då enkla naturstensomfattningar eller är placerade i liv med fasaden. Samtliga entrédörrar är utbytta mot nya i blåmålad aluminium. Byggnadernas fönster är till övervägande delen av vitmålat trä och troligen ursprungliga. Det vanligast förekommande fönstret är av T-posttyp, men även andra former förekommer. Fönsterblecken är av kopparplåt liksom byggnadernas vindskivor. Mot skolgården har flera fasader fått nya vita fönster av metall. Vid takfoten löper en murad tegelfris.

I vinkeln på lektionssalsbyggnaden finns skolans huvudentré med en stenomfattad arkad över vilken fyrkantiga perspektivfönster är placerade, även de med stenomfattning. Matsals-/samlingssalsbyggnaden utmärker sig genom den vida entrén och den högresta byggnadsdel som hyser matsal och samlingssal. Gymnastikbyggnadens sydvästra fasad upptas till större delen av metallinfattade fönster. En detalj värd att nämnas är också det fasadparti på baksidan av lektionssalsbyggnaden vari glasbetongblock infogats i vertikalt löpande rader.

Den byggnad som på senare tid har tillfogats skolan (belägen mellan byggnaden för tandvård med mera och gymnastikbyggnaden) är uppförd kring mitten av 1980-talet. Fasadernas röda tegel är lagt i löpförband och byggnadens sadeltak täckt med målad bandplåt.

Utbytta fönster och dörrar tillkom vid en större ombyggnad 1985 eller en senare ombyggnad i början av 1990-talet.