Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 56:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget längs stadsdelen Kortedalas östra sida, mellan Kalendervägen och den stora huvudleden Almanacksvägen. Inom området finns en affärsbyggnad och tre vinkelformade flerbostadshus. Strax norr om området stiger terrängen och marken blir mer kuperad. I norr, söder och väster längs Kalendervägen, omges bebyggelsen av andra flerbostadshus.
Vid de tre vinkelformade lamellhusen bildas gårdar i den relativt flacka terrängen, med grönytor, buskar och anlagda lekplatser. Asfalterade gångar leder längs husen till entréerna. Större delen av gårdsytan framför hus 1 upptas av en inhägnad lekplats. Längst söderut i området finns nämnda affärsbyggnad. Parkeringsplatser tar i anslutning till Kalendervägen en del av gårdsytorna i anspråk.

BYGGNADER
De tre bostadshusen är uppförda i tre till fyra våningar med, fasader av rött tegel och tegeltak. Husen är ritade av olika arkitekter och skiljer sig i detaljutformningen.

Våningar: 3-4 samt källarvåning
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: ½ stens fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Olika tegelband har använts för att markera fönsteraxlar och trapphusen. De vita fönstren är av olika utformning, placerade i regelbundet återkommande fönsteraxlar som speglar lägenheternas belägenhet i fastigheten. Flertalet fönster är av metall, men även träfönster förekommer (södra byggnaden). Både balkonger och franska balkonger finns i området. Balkongfronter är av målad småkorrugerad aluminium. Också på gavlarna finns balkonger.
Entréerna, som är placerade mot norr och väster, utmärks på skilda sätt. I det norra huset har tegel använts för att ge entrén en dekorativ inramning, medan natursten använts som en enkel omfattning runt entrén i det mittersta huset. Äldre entrédörrar av trä och glas (i de två norra husen) är troligen ursprungliga. Under senare år har byggnaderna i området renoverats varvid bland annat fönster bytts ut, gavlar tilläggsisolerats, taktäckningsmaterial ändrats (nya takpannor) och balkonger förnyats.

I affärsbyggnaden finns butiken Radio - TV salongen och, sedan mitten av 1980-talet, ett daghem. Byggnaden är uppförd i en våning och källare med en stomme av lättbetong, ½ stens fasadtegel och tegeltak. Sadeltaket är idag belagt med röda tvåkupiga takpannor. Byggnadens fönster är vita och flertalet dörrar av blåmålad aluminium. Norra delen av fasaden mot Kalendervägen bryts upp av vertikalt löpande pelarlika putspartier som en fortsättning på putsen längs takfot respektive sockel. Mellan dessa skapas fält vars nedre delar är belagda med skifferplattor. Övriga delar av fälten uppfylls av fönster och dörrar. Mot öster rymmer källarvåningen garage.

På andra sidan Kalendervägen finns en garagebyggnad och en elbyggnad i rött tegel. Garage finns också i källarvåningen i det mittersta huset.