Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 83:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Bostadsområdet med fem fyra- till femvånings lamellhus är beläget i mellersta Kortedalas västliga utkant, gränsande till skogen i väster. Tillsammans skapar husen en svängd formation med en stor asfalterad parkering, Vårfruplatsen, i böjen, i vars sydliga förlängning ett område med en räcka punkthus sträcker ut. "Tvåans" botten är ett långsträckt hus längs Annandagsgatan, med ett lamellhusområde på andra sidan vägen. "Böjen" formas av två hus på väster sida om Vårfruplatsen och två vid dess nordöstra hörn.

Området har renoverats och parkeringen fick nyplanterade lövträd i små gräsrader, rosenbuskar och ädla små träd med hängande grenar vid husen. Mot skogen i nordväst har en portik gjorts av trädstammar med rödmålade knyckiga bågar bildande ett fragmenterat valv. Norra huset i väst ligger på en lägre nivå och har en häck framför sig. Den putsade byggnaden söder om detta är tvärtemot placerat högre än de övriga uppe i skogsbacken. Som en länk till punkthusområdet i söder finns en konstnärligt utformad platsbildning med vattenskulptur av sten och metall, sittmur av tegel med en kaffekvarn och en lykta. I västra delens bottenvåning längs Annandagsgatan ryms en tobaksaffär och en före detta pub.

BYGGNADER
Inbördes är de fem husen olika, men skala, form och fasadtegel håller dem ändå samman till ett område. Endast huset i sydöst är putsat och avviker från allt med sin funkisstil i omgivningen. Alla utom de två västra byggnaderna har något förskjutna huskroppar. Alla har fyra våningar inklusive sockelvåning, utom det längs
Våningar: 4-5
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts, tegel
Fasadfärg: rött, vitt
Takform: sadeltak
Takmaterial: taktegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Annandagsgatan som har fem. Tre av husen har garage och omlagda sadeltak med rött lertegel (putshuset har plant tak). Samtliga har balkonger av olika slag, i väst åt skogen annars åt gatorna. Entréerna är renoverade med nya metalldörrar, omfattningar med kakel, tegel eller svart natursten. Fönstren är av vit metall och perspektivfönster med gängse utformning och sättning. Sydöstra huset har mer traditionella två- till treluftsfönster.

Byggnaden längs Annandagsgatan har sin originalfasad i stort sett bevarad, men bottenvåningen är renoverad, med bland annat en pubfasad i trä och gröna, rundbågade, ej harmonierande regnskydd. Det långa huset har en för omgivningen mycket plastiskt utformad fasad med rytmiskt uppdelade partier med flata burspråk på ömse sidor om parvisa glasade balkonger. Norra och östra husen vid Vårfruplatsen har ett slutet, anonymt uttryck med oartikulerade fasader.

Tegelhuset väster om Vårfruplatsen var Göteborgs första experimenthus "Provhus 1" och inledde epoken med elementbyggande av flerbostadshus i staden. Stålstommen har bröstningselement av lättbetong, fasaden kläddes med korrugerad eternit, taket var flackt med galvaniserad plåt. Stommen kom aldrig i massproduktion då den inte höll så bra som väntat. Vid renoveringarna på 1990-talet gavs huset helt ny tegelfasad, putsade burspråk och sadeltak. Det har fått en mer "ståndsmässig" karaktär, med tre gammaldags smala fasade, putsade burspråk, två upp till andra våningen och två till tredje. Fasaden har en genomarbetad tegelartikulering med stiliserade hörnkedjor, portaler med olika färg och storlek på teglet, fönsteromfattningar med snedställda stenar och gesimser, samt en konstnärlig utsmyckning med årtalen 1955-1995 signerad Hj.

Sydvästra byggnaden har stomme av betong, massivsten och är spritputsad med grå sockel och ljust grönvit fasad. Ursprungligen hade huset serponitputs. De glasade trädörrarna med sidoljus är nya liksom trapphusens väggmålningar. Bänkar är fastsatta på fasaden. Balkongerna mot skogen är mycket speciella. De är byggda kring slanka kolonner och asymmetriskt trekantiga med rundade hörn och vridna åt olika håll. Smal korrugerad plåtfyllning med en genomskinlig skiva.

Området är splittrat såväl till form som byggnation och har renoverats delvis mycket kraftigt.