Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 18:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget invid Kortedala torg, sydväst om torget, och består av tre parallellt placerade huskroppar med bostäder. De krökta byggnaderna sträcker sig i nord-sydlig riktning inom området som kringgärdas av Halvsekelsgatan och Hundraårsgatan. Strax öster om området ligger Kortedala park varifrån terrängen reser sig sakta mot väster. I väster finns ytterligare ett område med flerbostadshus från samma period och i söder Ramsdalsskolan på en liten höjd.
Mellan de två västra byggnaderna skapas ett stort kuperat gårdsrum med gräsytor, små bergspartier och löv- och barrträd. Längs de huspartier där entréer är placerade löper asfalterade gångar. I den östra byggnaden inrättades en barnavårdscentral i mitten av 1960-talet och en förskola i mitten av 1980-talet.

Tillhörande parkeringar finns längs Halvsekelsgatan och längs Hundraårsgatan. I områdets södra del finns även tre garagebyggnader på Hundraårsgatan (mot berget och Ramsdalsskolan). I norra delen av den mittersta byggnaden finns garage i husets källarvåning, med infart från Hundraårsgatan. En skulptur, "St Göran och Draken", är placerad vid gårdens södra ände.

De tre lamellhusen uppfördes i två till tre våningar och med källare, putsade fasader och sadeltak.

Våningar: 2-3 och källare
Stomme/konstruktion: träregelstomme, lättbetong, betongsten
Fasad: slätputs
Fasadfärg: varierande
Takform: sadeltak
Takmaterial: takpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, entréer

Det är uppfört med ytterväggar av lättbetong och eternit på reglar och bärande innerväggar av betongsten. Takmaterialet kan ursprungligen ha varit korrugerad eternit. Byggnadernas fasader är idag slätputsade i olika kulörer och sadeltaken är belagda med röda takpannor. De vita metallfönstren är av olika utformning, placerade i regelbundet återkommande fönsteraxlar längs fasaderna. Entréerna är företrädesvis placerade utmed de båda gatorna, men finns delvis även mot gården (norra delen av det mittersta huset). Balkongerna på de två västra byggnaderna är placerade mot gården. Husen har renoverats i senare tid och de två östra byggnaderna då försetts med utbyggnader och utskjutande tak vid entréer. Samtliga byggnader är troligen renoverade i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. I södra delen av huset längst i väster leder utskjutande entréer till bostäder som inretts i bottenvåningen mot gården, i vad som ser ut att tidigare ha varit någon form av lokaler. I södra halvan av den mittersta byggnaden finns mot gården inhägnade trädgårdar/odlingslotter vid lägenheterna i bottenvåningen.