Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 124:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är flackt med 22 egnahemsvillor med förhållandevis stora trädgårdar är beläget i nordvästligaste Kortedala. Bostadsområdet kringgärdas av Julaftonsgatan i öst, Aftongatan i syd och väst, samt Morgongatan i norr. Två återvändsgränder går in i området från väst. Längst i söder är tre garagelängor uppförda vid vägkorsningen. Likadant utformade garage finns i anslutning till Skymningsgatans hus på andra sidan vägen. Området utgör tillsammans med angränsande rad- och parhuskvarter ett område för småskaligt boende, som har sin pendang i småhusområdet i nordöst.

BYGGNADER
Husen har 1 1/2 plan och är traditionellt enkelt utformade, sadeltak med rött ler- eller svart cementtegel, perspektivfönster och entré med varierande förstukvistar åt vägen, tvåluftsfönster i övrigt. Den ursprungliga locklistpanelen av trä har mestadels bytts ut mot plåt eller lockpanel vid tilläggsisolering och färgsättningen varierar. Ett hus i det ursprungliga skicket finns bevarat.

Garagelängorna är intakta sånär som på skarpt blå lockpanelen på gavlarna. De har pulpettak med svart korrugerat plåttak, omålad plåtfasad på framsidan och lyftport med smalkorrugerad plåt, dito vit plåt på baksidan.

Våningar: 1 1/2
Stomme/konstruktion: uppgift saknas, troligen regelstomme
Fasad: plåt, lockpanel av trä
Fasadfärg: olika
Takform: sadeltak
Takmaterial: rött lertegel eller svart cementtegel
Utvändiga detaljer: förstukvistar

KOMMENTAR
Skala och form är bevarat i området, men fasadändringarna har orsakat en disharmoni, som förstärks av omgivande bebyggelse. Garagen är intakta med en patina som efter 1990-talets renoveringar är mycket ovanlig i stadsdelen.