Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 70:2 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Helt enligt idealen för grannskapsenhetens utformning ligger detta område med 77 stycken friliggande småhus i grannskapets utkant längs sluttningarna i nordvästra Kortedala, gränsande till den orörda naturmarken. Området ansluter närmast i söder mot lamellhusen längs Söndagsgatan i kv. Sillburken. I norr når man från Lördagsgatan via en brant gångstig upp till Kortedalas högst belägna byggnad - Kortedala vattentorn. Bebyggelsen ligger längs Tisdagsgatan, Onsdagsgatan, Lördagsgatan och Helgdagsgatan, varav två är säckgator med vändplaner kring mindre planteringar. Alla småhus har fristående garage på tomten alternativt garage i husens souterrängplan mot gatan.

BYGGNADER
Området består av 77 individuellt utformade friliggande småhus. De flesta i tegel och ofta med olika souterränglösningar som anpassning till den kuperade terrängen.

Våningar: 1-3 ofta souterräng
Stomme/konstruktion: betong, tegel eller trä
Fasad: tegel i huvudsak
Fasadfärg: gul och röd
Takform: sadeltak eller pulpettak
Takmaterial: tegelpannor eller eternit
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen ritades av arkitekt Lars Erik Nilsson. Även om sju småhus längs Helgdagsgatan verkar nästan identiska skiljer sig alla hus åt i utformning med små variationer. Området är väl sammanhållet material- och karaktärsmässigt, främst genom att merparten av husen är byggda i rött tegel, några i gult tegel och endast ett fåtal i andra fasadmaterial som eternit eller trä. Gemensamt för småhusen är också hur de anpassats till terrängen med souterrängplan och förskjutna våningsplan. Storlekarna varierar mellan 120 och 160 kvm, fördelade på 1 eller 1 och 1/2 plan, med källare alternativt souterrängplan. Småhusen är huvudsakligen uppförda med bärande ytterväggar av lättbetong och bjälklag med sammansatta betongmaterial som exempelvis Tretong eller AH-bjälklag.

Inom området finns en provkarta på byggnadsdetaljer och byggnadsmaterial som är tidstypiska för 1950-talets tegelvilla-arkitektur. Här finns exempelvis små burspråk och utbyggnader som delar upp huskroppen, fasader med omväxlande fönstersättning och fönsterformer och fönster av teak, välutformade smäckra skärmtak, svartmålade smidda järnräcken och övriga plåtdetaljer i koppar, konstruktiva fasadutsmyckningar med ex. utskjutande tegelbalkar över fönster och "naturtomter" med huggna trappor och uteplatser i natursten.

KOMMENTAR
Området är ett bra exempel på en variationsrik men ändå sammanhållen småhusbebyggelse, där bebyggelsen med få undantag har kvar sitt ursprungliga utseende.
Bebyggelsen karaktäriseras av en i detaljutformningen och materialval, omsorgsfullt utformad och tidstypisk "tegelvilla-arkitektur".