Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 66:2 KORTEDALA

OMRÅDE
Allhelgonakyrkan är belägen på en kulle, nordost om Citytorget i norra Kortedala. Den var när den byggdes 1957, Göteborgs första så kallade småkyrka. Den ursprungligen rektangulära kyrkobyggnaden utefter Årstidsgatan, har efter en tillbyggnad på 90-talet en vinkelställd planform. Byggnadsformen inramar en yttre entréplats åt öster, där en fristående klockstapel är rest. Platsen avgränsas rumsligen av en bergsvägg åt öster. Kyrkoentrén når man via en kort väg från Årstidsgatan där även en besöksparkering är förlagd, eller via en gångstig som passerar spårvagnshållplatsen vid Citytorget. På norrfasaden mot Årstidsgatan finns även en entré i souterrängplanet till kyrkans daghem.

BYGGNADEN
Kyrkoområdet består av en kyrkobyggnad med en vinkelställd församlingsdel samt en fristående klockstapl.

Våningar: 1 - 2 i souterräng
Stomme/konstruktion: bärande tegelväggar
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: glaserat svart tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Den ursprungliga rektangulära kyrkobyggnaden med souterrängplan, är uppförd med bärande ytterväggar i rött tegel, betongbjälklag och sadeltak med svart glaserat taktegel. Plåtdetaljer är utförda i koppar. Fasaderna har varierande uttryck och karaktär, vilket korresponderar med de bakomliggande skilda rumsfunktionerna. Östfasaden - mot koret - saknar helt fönster men gavelspetsen kröns av ett murat kors. Sydfasaden har tolv höga fönsterslitsar - även kallade "apostlafönstren" - av murat betongglas som ger ett diffust ljus in mot kyrkorummet, samt ett utskjutande lågt burspråk som ger ljus in mot korväggen. Västfasaden mot City torget har ett våningshögt stort spetsformat fönsterparti - in mot en tidigare samlingslokal. Medan norrfasaden mot Årstidsgatan, med sin sluttande marklinje, är uppdelad dels genom fasadsförskjutningar dels av en fönstersättning med omväxlande fönsterband och mindre ljusöppningar med betongglas.

Den ursprungliga klockstapeln i rött tegel med endast en klocka blev på 70-talet ersatt med en snarlik men större klockstapel för tre klockor. Den största förändringen av Allhelgonkyrkan skedde på 90-talet, då en tillbyggnad med församlingslokaler skedde. Denna låga vinkeltillbyggnad ansluter väl till den ursprungliga kyrkobyggnadens exteriör, i materialval och detaljutformning. Invändigt byggdes samtidigt de tidigare "studierummen" i soutterängplanet om till ett daghem.

KOMMENTAR
Allhelgonakyrkan är ett bra exempel på en för 50-talet medveten artikulerad tegelarkitektur; där materialkaraktär, konstruktiva byggnadsdetaljer tillsammans med byggnadens rumsfunktioner gav motiven för byggnadens och fasadernas arkitektoniska uttryck, istället för - som tidigare - de historiserande stilelement. Kyrkan är också intressant såsom Göteborgs första "Småkyrka".