Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 66:3 KORTEDALA

OMRÅDET
Citytorget är ett av tre sekundärtorg i Kortedala, beläget centralt i stadsdelens norra del vid korsningen Förstamaj gatan och Årstidsgatan. Torget planerades som centrum för kommersiell och offentlig service i den lokala grannskapsenheten. Liksom många andra torg i Kortedala finns här även bostäder. I anslutning till torget ligger Lövåsskolan och Allhelgonakyrkan. Tillgängligheten till området är god både med bil- och kollektivtrafik. Parkeringsplatser finns både på torget och i direkt anslutning till torget i söder.

Bebyggelse och intilliggande gator avgränsar platsen till ett J-format halvöppet torgrum, utsträckt i nord-sydlig riktning. Den södra delen är ett bilfritt torgrum som öppnar sig mot Förstamaj gatan och de intilliggande bostadskvarteren och skolan. Mitt på torget finns en mindre lekplats omgärdad av en låg stenmur att sitta på. Parkeringsplatsen i söder nås via en portik genom den vinkelställda butikslängan. Den norra delen av torget - bakom en butikslänga med entréer mot Förstamaj gatan - har en mindre offentlig karaktär genom att vissa butiker här har sitt varuintag och en del av torgplatsen är parkeringsplats.

Vid inventeringstillfället var samtliga butikslokaler uthyrda. Vid torget fanns olika typer av verksamheter somliga i samma lokal sedan torget anlades; t ex frisersalongen Tre frisörer där delar av originalinredningen finns kvar. Vid torget finns livsmedelsbutiker, kläd- och presentbutik, caféer, biljardhall, låssmed, tandläkare och föreningslokaler.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av två enplans butikslängor som båda är sammanbyggda med ett 3 respektive 4 våningars punkthus med källare. Butiksfasaderna runt torget och mot Förstamaj gatan markeras med ett arkadliknande regnskydd av grå korrugerad plåt och svartmålade järnrör, som löper längs hela fasaden. Husen är uppförda med putsade lättbetongytterväggar på alla byggnader förutom det centrala punkthuset med bostäder, vars fasader ursprungligen var klädda med eternit mellan en i fasaden synlig pelar/bjälklagskonstruktion. Stommen är omväxlande av betongpelare och betonginnerväggar med mellanbjälklag av betong.

Våningar: 1-3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: eternit/puts
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak, tälttak
Takmaterial: papp, plåt
Utvändiga detaljer: utrdragen takfot

Torgets centrala punkthus med butiker och bostäder, har under 1980-talet fasadrenoverats. Eterniten har klätts in med rött fasadtegel mellan den vitmålade pelar/bjälklagskonstruktionen, vilket ytterligare förstärkt fasadens uppdelning i rektangulära fält. Huset har ett flackt plåtklätt tälttak med utdragen synlig takfot. På syd- respektive västfasaden finns utanpåliggande balkonger med korrugerade plåtfronter.

Det norra punkthuset har på 1980-talet blivit delvis tilläggsisolerat och klätts med målade skivor. Men dess ursprungliga utformning är bibehållen, med stora sammanhängande fönsterpartier på en i övrigt slät fasad. På västfasaden är trapphuset helt uppglasat i tre plan och längs hela norrfasaden löper fönsterband på plan två och tre. Detta ger byggnaden en halvoffentlig karaktär vilket väl överensstämmer med dess innehåll av butiks- och samlingslokaler mm. Det plåtklädda taket är utformat som ett sadeltak med förskjuten nock med takfall i två olika nivåer.

KOMMENTAR
Citytorget är genom sitt läge och sin utformning ett rumsligt och funktionellt väl fungerande grannskapstorg med en småskalig och intim atmosfär. Här finns som vid många 50-tals torg även bostäder. Det är väl integrerat i närområdet samtidigt som det är lättillgängligt även för externa besökare. Bebyggelsen, främst punkthusen har förändrats genom fasadrenoveringar med en större variation av fasadmaterial som följd, dock med den ursprungliga karaktärsskillnad mellan punkthusen bevarad; ett med stora släta ytor, ett med en material- och formmässigt större fasaduppdelning.

Citytorget är upptaget i det kommunala bevarandeprogrammet Värdefull miljö 1985.