Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 67:4 KORTEDALA

OMRÅDE
Lövåsskolan är belägen strax intill Citytorget i norra Kortedala, vid korsningen Årstidsgatan - Förstamaj gatan. Den vinklade skolbyggnaden är huvudsakligen förlagd utefter gatan, vilket skapar en avgränsad skyddad skolgård in mot ett backigt naturområde. Skolan planerades ursprungligen för att fungera som en småskola, vilket idag motsvarar lågstadieskola. Under en mellanperiod på 1980-talet när barnantalet minskade gjordes skolan om till vuxenskola, för att idag återigen fungera som lågstadieskola.

Den asfalterade skolgården avgränsas av byggnader, en tegelmur och en skogsbevuxen backe som ingår som en del av skolgården. Det är i skogsbacken de egentliga lekredskapen finns; en sandlåda och en rutschkana. För att värna om de små barnens utevistelse under regniga perioder, ritade arkitekten även en "skolrastgård" under tak, som är en del av den låga matsalsbyggnaden.

BYGGNADER
Skolan är uppdelad i tre byggnadskroppar som var och en motsvarar en funktion - gymnastikbyggnad, skolsalsbyggnad och matsalsbyggnad - vilka tillsammans är länkade med varandra till en sammanhängande byggnad.

Våningar: 2 våningar med källare
Stomme/konstruktion: bärande tegel- och betongväggar samt betongbjälklag
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda tegelpannor
Utvändiga detaljer: se nedan

Skolbyggnadens funktioner är tydligt avläsbara genom uppdelningen i olika byggnadskroppar, men även genom en medvetet varierad fönstersättning, där de olika fönstertyperna härrör från ett "grundfönster" med krysspost. Höga grupperade fönster med krysspost sitter vid gymnastiksalen medan omklädningsrummen har högt sittande fönsterband med liggande enluftsfönster. Klassrummen markeras med upprepade grupper av fönster med krysspost intill en fransk balkong medan matsalen har lågt sittande fönster med tvärpost.

Få exteriöra förändringar har skett sedan skolan byggdes. Under 80-talet byggdes skolsalsbyggnaden om och flera klassrum delades i två mindre rum. Men själva fönstren bibehölls. Där väggar delade de ursprungliga fönsterpartierna, byggdes ett av fönstren igen enbart på insidan. Det ursprungliga fönstret fick sitta kvar i fasad med ett vitt täckmålat glas.

KOMMENTAR
Genom uppdelningen av skolbyggnaden i flera mindre byggnadskroppar vars skilda funktioner markeras med en omväxlande och avläsbar fönstersättning, skapas en intim och småskalig skolmiljö. Förutom förändringar av underhållskaraktär har mycket få förändringar skett av den ursprungliga skolbyggnaden. En varsam ombyggnad på 1980-talet har i princip bibehållit fasadernas ursprungliga utseende.