Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 74:1 KORTEDALA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
OMRÅDE
Vattentornet ligger på den trädbevuxna höjden väster om Helgdagsgatan och nås via en brant asfalterad gångväg. Det relativt låga tornet skyms idag av tallskog och det är endast det sfäriska taket som syns på håll. Vattentornet är ett exempel på den storskaliga tekniska infrastruktur som under efterkrigstiden ingick som en del i stadsplaneringen. På grund av Kortedalas höga läge, blev det för att uppnå ett lämpligt tryck i vattenledningarna nödvändigt att bygga ett lokalt vattenmagasin; ett vattentorn.

BYGGNADEN

Våningar: -
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts
Fasadfärg: rosa
Takform: svagt kupolformat
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Arkitekten var Nils Einar Eriksson som några år tidigare hade ritat Guldhedens och några år senare även Norra Biskopsgårdens vattentorn. Vissa likheter i utformningen finns vad gäller tornets form och material. Kortedala vattentorn är en cirkulär byggnad med ett lågt sfäriskt tak. Vattenmagasinet är utformat med en tegelklädd betongstomme vilande på tio svängda skivformade betongben. Det sfäriska taket är klätt med papp. Idag är tegelfasaden putsad med rosa puts. Utrymmet under själva vattenmagasinet domineras av de svängda formerna; i benens svängda form, de cirkulära relieferna i taket från gjutformerna och det synliga bergets böjda former.

KOMMENTAR
Vattentornet uppfattas inte längre som ett landmärke i stadslandskapet, då det till stora delar skyms av den numer uppvuxna björk- och tallskogen på berget. Den rosa putsen som kontrasterar med den omgivande växtlighetens grönska ger en viss lätthet åt den i övrigt monumentala karaktären. Intressanta rum bildas under vattenmagasinet i mötet mellan byggnadens formmässigt massiva monumentalitet och de böljande, eruptiva formerna i berggrunden, varur byggnaden reser sig.