Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 47:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget väster om citytorget, centralt i norra Kortedala och består av fyra lamellhus. Bostadsområdet är ett av flera som samtidigt byggdes för Riksbyggens bostadsrättsföring i Kortedala. Bostadsbebyggelsen är stadsmässigt placerad utefter de intilliggande gatorna - Midvintergatan, Förstamaj gatan och Lövmånadsgatan - samtidigt som den är topografiskt anpassad med förskjutna och vinkelställda huskroppar i den sluttande terrängen. Trapphusentréerna är huvudsakligen förlagda mot gatan medan balkongernas läge varierar beroende på fasadernas väderstreck och solförhållanden, vilket medför en viss variation av fasaderna mellan de olika husen.

Några traditionellt avgränsade bostadsgårdar finns ej. Det gårdsrum som bildas av det vinkelställda lamellhuset har få direktentréer från husen och genomkorsas av en allmän gångstig. Dock finns en tydlig övergång mellan en relativt orörd natur och utemiljön i direkt anslutning till husen där det anlagts gräsmattor, planteringar, några sittplatser och en mindre lekplats. Parkering finns på fastigheten i anslutning till Förstamaj gatan där även en garagebyggnad är sammanbyggd med ett av lamellhusen. Övrig parkering sker på gatumark. Inom området finns även två miljöstationer tillkomna under 1990-talet.

Området består av fyra trevånings lamellhus i rött tegel, två miljöstationer och en garagebyggnad.

Våningar: 3 våningar med källare
Stomme/konstruktion: betongbjälklag och väggar av betongblock
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: röd
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: idag mörkgrå trp-plåt, tidigare eternit
Utvändiga detaljer: indragna respektive utdragna vertikala partier vid bland annat entréerna. Ett fåtal fönstertyper- enluft till badrum och tvåluft för övrigt - är jämnt fördelade över fasaden. Även gavlarna har fönster.

Flera förändringar - generella för nästan alla Riksbyggens hus i Kortedalal - har även skett i detta område. Gavlarna liksom burspråk över entréer är tilläggsisolerade och klädda med röd respektive vit plåt. Samtliga fönster är utbytta mot pivåhängda metallgrå aluminiumfönster. Taken är omlagda med trapetsprofilerad mörkgrå plåt.

KOMMENTAR
Bostadshusen markerar genom sin placering kring korsningen vid Citytorget en entré till övriga bostadsområden västerut i Kortedala. Utformningen - med husen och deras entréer utefter gatorna samtidigt som balkongernas på omväxlande gårds- och gatufasad - visar hur stadsplaneringen i början av 50-talet var knuten både till traditionella stadsbyggnadsmönster och funktionalismens planeringsideal utifrån bl.a. solförhållanden.