Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 44:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget i norra Kortedala mellan Fastlagsgatan, V. Midvintergatan och Lövmånadsgatan. Det består av sex punkthus. I området finns dessutom en butikslänga, fyra garagelängor och en miljöstation. De sex punkthusen ligger längs en S-formad platå i den kuperade terrängen mellan två bergsknallar. De ligger indragna i förhållande till intilliggande gator. Små gångvägar och mindre bilangöringsplatser leder från gatan fram till en yttre angjord entréplats - ofta avgränsad av rabatter, växtlådor och uppskjutande berg. Utemiljön i övrigt är naturmark.

Centralt i området intill V. Midvintergatan - som tidigare var genomfartsgata - ligger en butiksbyggnad där Konsum ursprungligen hade en "självbetjäningsaffär" och ett bageri. Hösten 1999 är V. Midvintergatan avstängd för genomfartstrafik. Denna förändring och ett minskat kundunderlag i närområdet är troligen förklaring till varför byggnaden idag bara rymmer en minilivs och lager.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av sex 7-9 våningar höga punkthus som på senare år klätts med plåt. Inom området finns dessutom en butiksbyggnad, fyra stycken garagelängor och en miljöstation. En av garagelängorna är ursprunglig.

Punkthus
Våningar: 7-9 våningar med källare
Stomme/konstruktion: väggar och bjälklag av betong
Fasad: profilerad plåt
Fasadfärg: gul
Takform: motfallstak
Takmaterial: grön plåt
Utvändiga detaljer: kraftig balkongstomme av vitmålad betong

Ytterväggarna är gråputsade i källarplan ovan mark medan bostadsvåningarna är klädda med gul plåt. Husen har ett våningshögt uppbyggt motfallstak klätt i grön plåt. De mellan sju och nio våningar höga fasadernas vertikalitet förstärks ytterligare genom den vitmålade vertikala betongstomme som sammanbinder de idag inglasade balkongerna med sina bruna plåtfronter. Ett fåtal typer av två- respektive enluftsfönster visar att planlösningen är identisk i alla bostadsvåningarna.

Entréerna till de centralt belägna trapphusen ligger skyddade i ett inre hörn som bildas genom punkthusens planform av två sammankopplade, delvis förskjutna kvadrater. Entrédörren sitter omväxlande i fasadliv, med intilliggande glasparti alternativt är den indragen i en trång klinkerklädd nisch, beroende på om man skall in till trapphuset eller till källaren.

Vid fasadrenoveringar på 1970-talet förändrades fasadernas ursprungliga utförande avsevärt. Den putsade lättbetongfasaden på bostadsvåningarna blev i samband med tilläggsisolering inklädd med plåt. Samtliga fönster förutom i källarplanen blev utbytta mot pivåhängda aluminiumfönster. Balkongerna blev inglasade och fick nya plåtfronter.

Butiksbyggnad
Våningar: 1 våning med källare
Stomme/konstruktion: lättbetongväggar
Fasad: putsad lättbetong och träpanel
Fasadfärg: grå
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: arkad längs f.d. butiksfasad, utsmyckad gavel

Den i övrigt relativt anonyma byggnaden har på en av gavlarna kvar en ovanligt lekfull fasadkomposition med geometriska former, av ett antal tidstypiska - och mindre tidstypiska - material såsom; slätputs, korrugerad eternit, korrugerad plast och frilagd mönsterindelad betong med vitcement och planslipad sjösten.

KOMMENTAR
Området är exempel på byggnadsidealet "Hus i park". Genom punkthusens begränsade planform och en medvetet planerad utemiljö har intima och omväxlande uterum mellan och intill husen skapats.
Bebyggelsen ligger längs ett större utdraget markområde och upplevs därför inte i ett gemensamt sammanhang, utan såsom enstaka punkthus intill andra angränsande bostadshus. Förändringar av det ursprungliga fasadmaterialet och av kulörerna - till kraftiga och kontrasterande färger - ger punkthusen ett dominerande intryck i omgivningen. Punkthusens storskalighet balanseras mot den storskaliga naturen i vilken bebyggelsen är placerad.