Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 40:2 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Bebyggelsen ligger samlad kring Fastlagsgatan som leder upp på ett bergskrön. Detta har gett namn åt HSB-föreningen som äger de flesta av bostadshusen; Bostadsrättsföreningen Krönet. Nedanför bergsplatån åt söder ligger Kortedala torg. När största delen av Kortedala var bebyggt i mitten på 1950-talet återstod ännu detta område orört. Bebyggelsen inom detta område skiljer sig från övriga Kortedala främst genom sin storskalighet och det sätt på vilket man här genomfört en mer trafikseparerad miljö. Parkeringen är samlad kring matargatorna Fastlagsgatan och Västra Midvintergatan, dels ett parkeringsdäck, dels garage i ett av skivhusens souterrängvåning samt tre större parkeringsplatser. Bebyggelsen är uppdelad i lägre lamellhus placerade som en yttre mur mot bergsslänten i söder och sydväst, medan de högre skivhusen avgränsar gården från gatan och det större parkeringsdäcket. Bostadsentréerna vänder sig konsekvent bort från gatorna och in mot området.

Bebyggelsen består av en blandning av vinklade lamellhus och höga skivhus.

Våningar: 3-vånings lamellhus resp. 9- och 10-vånings skivhus med källare
Stomme/konstruktion: bärande innerväggar och bjälklag av betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gula gårdsfasader, röda i övrigt
Takform: lamellhusen - valmat sadeltak, skivhusen - sadeltak med förskjuten nock och takfot
Takmaterial: lamellhusen - rött taktegel, skivhusen - kopparpapp
Utvändiga detaljer: skilda fasadkulörer

Bostadshusens in- och utsida betonas även i fasadkulören. Fasaderna in mot gården har gult fasadtegel, medan övriga fasader har rött fasadtegel. Detta gäller för både de låga lamellhusen som de höga skivhusen. Gemensamt är också den vertikala indelningen av fasaderna som bildas av sammanhängande balkongpartier. Byggnaderna är uppförda med en stomme av bärande innerväggar och bjälklag av betong. Skivhusen har ett förskjutet sadeltak med takfall i två nivåer, ursprungligen klätt med kopparpapp. De lägre lamellhusen har valmade sadeltak med rött taktegel. De förändringar som skett är: tilläggsisolering och inklädnad av gavlar med plåt under 1970-talet samt inglasning av balkonger samt byte av balkongfronter under 1980-talet.

Den enda ursprungliga garagelängan som finns kvar markerar med sitt läge och sin utformning, vid korsningen Fastlagsgatan - Västra Midvintergatan, själva entrén till detta område. Garagebyggnaden har en konstnärlig fasadutsmyckning i form av geometriskt putsade fält i olika kulörer. Utsmyckningen representerar en särskild konstinriktning kallad konkretism, vars målsättning bl.a. var att göra konsten till en integrerad del av arkitekturen. I området finns dessutom en mindre transformatorstation uppförd i gult tegel.

KOMMENTAR
Området är delvis avskilt från kringliggande bebyggelse, genom sitt läge på en platå. Bebyggelsen är relativt storskalig med en tydlig uppdelning mellan bostadshusens insida - mot gården - respektive utsida - mot matargator, parkeringsanläggningar och intilliggande bergsslänter. Genom trafiksepareringen, entréernas orientering och en överblickbar gårdsmiljö, upplevs utemiljön som trygg. Gårdsmiljöns utformning karaktäriseras av omväxlingen mellan anlagda planteringar, stora lekytor och orörd naturmark. Garagebyggnadens fasadutsmyckning är ett intressant exempel på så kallad konkretism.