Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 68:1 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDET
Området är beläget i nordvästra Kortedala intill Söndagsgatan och Västra Midvintergatan. Det består av fyra punkthus och fyra lamellhus inom kvarteret Sillburken samt ett friliggande lamellhus längs Västra Midvintergatan. Inom kvarteret Sillburken finns även en garagebyggnad och en inhägnad fotbollsplan.

Punkthusen är placerade friliggande i ett avlångt parkliknande kvarter, kringbyggda av fyra svängda lamellhus utefter Söndagsgatan. Små gångvägar och bilangöringsplatser leder från Midvintergatan in till en yttre entréplats avgränsad av planteringar och murar, vid respektive punkthus. Utemiljön karaktäriseras av blandningen mellan en anlagd något förvuxen park och i övrigt relativt orörd naturmark. Inom kvarteret finns några sittgrupper och två lekplatser förutom en större inhägnad fotbollsplan. Parkering sker förutom på mindre uppställningsplatser på gården även i en separat garagebyggnad och i lamellhusens garage i suterrängplanet mot gården. En mindre garagelänga finns sammanbyggd med ett av lamellhusen mot Söndagsgatan.

BYGGNADER
Området består av fyra punkthus kringbyggda av fyra lamellhus samt ytterligare ett friliggande lamellhus.

Punkthus
Våningar: 10 våningar med källare
Stomme/konstruktion: bärande betongväggar och betongbjälklag
Fasad: profilerad plåt
Fasadfärg: grå, grön och röd
Takform: brutet tälttak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

De ursprungligen helt putsade punkthusen är idag inklädda med plåt. Fasaderna är vertikalt uppdelade i gråa mittpartier med röda respektive gröna hörnmarkeringar och bruna respektive mörkgröna balkongfronter. Det brutna sadeltaket är klätt med röd plåt. Fönstren är huvudsakligen kvadratiska, med fusk-mittstolpe. Den glasade entrédörren till det centrala trapphuset ingår i ett större glasparti, markerad med en stenomfattning på fasaden och ett större plåtskärmtak. Vid renoveringar på 1970-talet har de ursprungliga fasaderna avsevärt förändrats. Fasaderna tilläggsisolerades och kläddes in med plåt. Balkongfronter byttes ut och glasades in. Samtliga fönster byttes ut mot pivåhängda aluminiumfönster.

Lamellhus
Våningar: 3 våningar med källare
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd och gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegelpannor

Lamellhusens gatu- respektive gårdsfasader har trots samma byggnadsmaterial - gult fasadtegel och rött taktegel - mycket olika karaktär. Gatufasaden är mer enhetlig kulör- och materialmässigt än gårdsfasaden, samtidigt som den är mer bearbetad genom en vertikal uppdelning av fasaden med bl a mönstermurning, frontespismotiv som markering av fasadens svängning och flera uppdelningar av takfallen. Gårdsfasaden domineras av balkonger med röda och blå plåtfronter. Fasad och takutformning i övrigt är dock mer återhållsam än mot gatan. Lamellhuset längs V. Midvintergatan är i stort snarlikt lamellhusen längs Söndagsgatan med den åtskillnad att balkongerna ligger ut mot gatan och entréerna ligger på en relativt återhållsam gårdsfasad. På 1970-talet tilläggsisolerades gavlarna och kläddes in med plåt.

KOMMENTAR
Området karaktäriseras av en uppdelning av två hustyper inom ett kvarter. Där låga svängda lamellhus muromgärdar friliggande punkthus inne i en parkliknande gårdsmiljö. Den omgivande gatan med lamellhusens entréer markerar gränsen för det offentliga stadsrummet och gårdens mer privata sfär. Denna uppdelning återkommer i lamellhusens fasadutryck. Gatufasaden karaktäriseras av en tydlig uppdelning av de långa byggnaderna i mindre huskroppar genom markerade entrépartier och uppdelning av takfallen, medan gårdsfasaden domineras av de återkommande blå och röda balkongfronterna.