Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 85:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Bostadsområdet i västra Länsmansgården ligger på flack mark längs Temperaturgatans östra sida och har sju vinklade och ett rakt lamellhus, klädda med gult tegel. Tre återvändsgator leder in i området. Bakom parkeringsdäcken i väster tar skogen vid. Där gatan slutar i norr ligger ett nyare daghem. På höjderna österut ligger ett annat bostadsområde med gula tegelhus. Via en asfalterad gång i dalen norrut når man områdets norra kvarter vid Barometergatan, matad från Klimatgatan. På vägen dit passerar man en tennisbana, två fotbollsplaner och en gräsyta kantat av lövträd, samt en lekplats i skogsbrynet med låga murar av stora gatstenar, bänkar, gungor och sandlådor. Detta norra kvarter har en intim gård med tät växtlighet och staket, famnat av Länsmansgårdens största lamellhus med fyra axlar, samt gaveln av det ena raka lamellhuset. Här finns också ett stort parkeringsdäck.

Lamellhusen vid Temperaturgatan liknar vinkelhakar som ligger i två rader. Den yttre raden mot gatan har öppen vinkel åt höger och går omlott med den inre raden, som har vinkeln öppen åt vänster. Varierande gårdsrum bildas som har asfalterade gångvägar, ibland med naturstenar längs kanterna. Växtligheten är gles med buskage såsom nypon invid husen och gräsytor med oxlar och andra lövträd.

Gårdsytorna var ursprungligen mer definierade med piskplatser, sandlekplatser, gräs, mer träd och buskage.

BYGGNADER
Byggnaderna av lättbetong har fyra våningar inklusive sockelvåning och är klädda med gult tegel av olika slag och nyanser, eller gul plåt. Somliga har sockelvåningen klädd med rött tegel. De valmade flacka sadeltaken är klädda med svarta takpannor (ursprungligen av betong).

Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: tegel eller plåt, trä på balkongerna
Fasadfärg: gult, somliga sockelvåningar har rött tegel, olivgrönt eller vitt på balkongen
Takform: flacka, valmade sadeltak
Takmaterial: svarta takpannor
Utvändiga detaljer: indragna balkonger

Fönstren är olika typer av perspektivfönster med stående smala vädringsfönster i en till tre lufter med tjocka poster och bågar, i regel pivåhängda, var luft för sig eller alla tillsammans. På långsidorna utan balkong är fönstren placerade i horisontella rader, som bryts subtilt av avvikande symmetrisk fönstersättning runt trapphusen, med kvadratiska eller smala enluftsfönster. På de nordliga nedre husen är fönstren av brunfärgat trä, övriga av vit metall eller trä. På husen i norr är de av omålad eller vit metall.

Balkongerna är indragna, enkla eller dubbla med olika typer i varierande ålder av vita eller bruna plåtfyllningarna. Fasaderna bakom är bland annat putsade olivgröna, eller med vit träpanel. Norrhusen har dels nya balkonger med gräddgula skivfyllningar, dels gröna korrugerade med vitmålade träspaljéer med gråmålad träpanel bakom. Ett hus har uteplatser åt väster med höga plank runt (85: 4).

Entréerna är indragna, mörka och trånga utan omfattningar. Det finns golv asymmetriskt mönstrade med olikfärgade terrazzogolv, åtskilda av vita marmorsträngar.

Husen ägs nu av HSB utom ett (85:5) och byggnadernas fönster, fasadmaterial och balkonger har ändrats främst från år 1977-1989 på olika sätt. I söder har några hus helt klätts i gul plåt. Det fanns tidigare skollokaler i 88:10 som gjordes om till lägenheter 1977. 1986 genomfördes utöver fasadförändringar och balkongfrontsbyten (från blå korrugerad plast till korrugerad brun plåt) på 88:2 även ändringar av fönstren. Perspektivfönstrens smala stående vädringsfönster togs bort och hela ytan glasades i en pivåhängd luft istället. Snickerierna blev bruna istället för vita. Taken har lagts om under senare år. För närvarande förstoras och byts balkongerna på 88:5.

KOMMENTAR
Området upplevs som miljömässigt spartanskt och eftersatt, vilket tillsammans med de oartikulerade husen, förvanskade på olika sätt, ger ett splittrat och torftigt naket intryck. Fasaderna längs Temperaturgatan har dock en viss gynnsam rytmik och ett ljusspel mellan balkong och fasadpartierna.