Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 82:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Bostadsområdet med 13 elementbyggda lamellhus är beläget på en höjd väster om trafikleden Sommarvädersgatan i nordligaste Länsmansgården,. Huskropparna är raka och ligger i nordsydlig riktning, formande ett U på två åsar längs Daggdroppegatan i väst och Klimatgatan i öst. Däremellan finns ett lågläntare naturområde med berg i dagen, grässlänter åt väst, lekplatser, bollplan, buskar, lövträd, samt tallar i den nordvästra delen. I norra fonden ligger Landmäreskolan med bollplan, intill spårvagnens vändslinga. Här i norr angränsar ett litet bostadsområde med storskaliga byggnader, som genomgått en total omdaning och skogen breder ut sig. I söder anlöper området till Länsmanstorget, med kyrka och Fritidsgård. Asfalterade gångar löper genom dalen, bland annat i östvästlig riktning intill skolan med trappor upp till angränsande bostadsområden i väst. I öst sluttar en skogsklädd brant ner till trafikleden. Parkeringsdäck finns vid Daggdroppegatan.

Närmast husen finns planteringar med växter typiska för 1960-talet, t.ex. ölandstok, berberis, oxel och nypon. Det höga läget ger upplevelser av ljus och rymd, men är också utsatt vid blåst. Efter en storm fick taket 1972 läggas om på det mest utsatta huset.

I området finns 630 lägenheter med ett till fyra rum och kök, från 32-92 kvm. Husen renoverades under sent 1990-tal med utseendet intakt.

BYGGNADER
Husen är elementbyggda lamellhus med fyra våningar inklusive sockelvåning, samt källare. Norrgavlarna har rött fasadtegel och de sydliga Steni-skivor, medan långsidorna har tvättad betong med vit marmorkross. Sadeltaket är flackt, klätt med svart papp. Runda, gröna ventilationstrummor, fyra per byggnad, ger en egenartad taksiluett på distans. De parvisa balkongerna vänder åt öster, är indragna med utanpåliggande slätare betongfronter i mörkare nyans än fasaden och har vitt, spensligt rutnätat metallräcke ovanpå. Fasaden är där slät och målad i olivgrönt. Bottenvåningarna har små uteplatser istället.

Vid gavlarna ligger fristående tvättstugor med originalutseende av rött tegel med pappklätt pulpettak och vita små kvadratiska fönster.

Fönstren upptar en stor del av husfasaderna, jämt fördelade med ett i varje modul i tydligt horisontella rader. Det är stora perspektivfönster av vit metall, med stående, smalt vädringsfönster. Vardagsrummen accentueras av dubbla fönster med vädringsfönstren liggande under de övrigas linje, vilket ger rytmik åt fasaden. Åt balkongen vetter originaldörrar och fönster av trä. Ett av dessa fönster avviker från de vita snickerierna och övriga former, genom att vara brunmålat och med sitt stående ventilationsgaller i ena sidan liknar det en tv. Entrén är indragen med originaldörren kvar, som bryter mot horisontaliteten och de kvadratiska elementen, genom att vara uppglasad i nio eller tolv smala stående fält (två sidoljus) inramade av blåsvart metall, med tunna omålade lister mot glaset. Plåtskoningarna nedtill har en pendang i de liggande överljusen, som även svarar mot de liggande fönsterpartierna. Varje uppgång har en individuell utsmyckning av olika material och varierande storlek.

Våningar: 4, källare
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: tvättade betongelement med ballast av vit marmorkross, slät målad fasad på balkongerna, norrgavlar har rött fasadtegel, sydgavlar har steni-skivor
Fasadfärg: ljusgrått, rött, olivgrönt
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: svart papp
Utvändiga detaljer: indragna, parvisa balkonger, uteplatser, runda, fyra gröna ventilationstrummor på taken per hus

KOMMENTAR
Området är vidsträckt, och kan uppfattas ödsligt eller rymligt. Byggnaderna kan vid betraktande på håll te sig anonyma, men vid närmare studie har de en klart medveten gestaltning med raffinemang i det enkla, som entrépartier, fönstersättning, taksiluett och balkongfronter. Mycket litet är ändrat sedan uppförandet.