Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 86:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Bostadsområdet med fyravånings lamellhus med gult tegel ligger i Länsmansgårdens mitt, vid matargatorna Hög- Luft- och Lågtrycksgatan från Klimatgatan i öst. En krokig asfalterad gångväg följer områdets västra sida, som gränsar till det lågläntare bostadsområdet med gula tegelhus, vilket även sträcker sig norröver. Mellan dessa bostadsområden ligger i söder en skola omgiven av grässlänter. På andra sidan Klimatgatan finns bostäder i elementhus och i sydöst nås Länsmanstorget via en gångbro. Parkeringar finns det tre stycken vid nämnda matargator, där återvinningsstationer är placerade.

Från parkeringarna längs Klimatgatan når grässlänter upp till husen. Östra delen av området är något högre än den västra, så byggnaderna har olika lägen topografiskt, några är lätt terrasserade, somliga har suterräng. Bebyggelsen kan te sig skenbart enhetlig vid en första anblick, men flera arkitekter och byggherrar är inblandade, liksom flera ägare (HSB, privata, kommanditbolag numer). Byggnadernas utförande varierar i det lilla. Fem av dessa lamellhus har nordsydlig riktning, ett östvästlig och ett är byggt i u-form, öppet åt väster. Berg går i dagen på gårdarna som inte är hägnade på något vis, utom ett lågt trästaket vid gaveln på det sydvästligaste huset. Gården i vinkeln har en lekplats med träd och traditionella 1960-tals buskar; ölandstok, brudspirea, syren, ginst och blommor som kärleksört och rosor. Asfalten intill har målade vita figurer för lek och på berget intill växer ett aspbestånd och björk. Mellan husen söder om Lågtrycksgatan formas ett kulligt grässtråk med lekplats och ett lövträdsparti i sluttningen ner till husgaveln i söder.

BYGGNADER
Husen av (lätt-)betong har fyra våningar inklusive bottenvåningen, är klädda med gult, borstat fasadtegel och har renoverade flacka, valmade sadeltak med svarta takpannor (sannolikt betong som vid uppförandet). De har lägenheter i bottenvåningen. Källaren har ibland fönster över mark och en ljus, putsad fasad. Somliga har källaringång utifrån.

Våningar: 4, källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: borstat fasadtegel
Fasadfärg: gult
Takform: flacka, valmade sadeltak
Takmaterial: svarta betongpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, uteplatser, artikulerade entrépartier med mosaik på vissa, svarta fasadpartier i ett trapphus

Fönstersättningen är symmetrisk i horisontella rader. Fönstren är antingen av metall, vit eller omålad, eller vitmålade av trä (86:2, 6) i olika varianter av en- till trelufts perspektivfönster med stående, smala vädringsfönster där de i syd är pivåhängda. De norras vardagsrumsfönster är placerade parvis, med ett vädringsfönster mellan två perspektivfönster, vilket ger luftigt uppglasade fasadpartier.

Samtliga har också balkonger, mestadels i par och ett fåtal har uteplatser i bottenplan. I norr har ett hus originalbalkonger av betong med frilagd ballast, och två nya med gräddgula skivfyllningar i fronten. Övriga har smalkorrugerade fyllningar av blå eller sandfärgad originalplåt med spensliga handräcken, eller nya av vit plåt eller plastfiber. Släta vita eller grå skivor eller målade träpaneler skiljer balkongparen åt.

Vissa gavlar åt söder har klätts med gul plåtpanel eller spritputsade frigolitelement (86:8).

Entrépartierna är intressanta på dessa i övrigt tämligen anonyma byggnader. De tre nordliga husen har en raffinerad fönstersättning i trapphuset, med tre smala liggande fönster på ena sidan och tre dito stående rektangulära på andra. Fasadmaterialet avviker med puts eller Steni-skivor. Ett hus tycks vara bevarat närmast intakt (86:2), så där finns ursprungliga svarta partier mellan de stående fönstren kvar. Dessa återspeglar den mörka form som den indragna entrén utgör och korresponderar även med de smala vädringsfönstren. Även originaldörrarna av trä med tre glaslufter och vertikala, mjukt formade tryck av svarvat trä, är bevarade. Terrazzogolvet är sobert asymmetriskt mönstrat i röda och svarta fält, separerade med vita marmorsträngar. De andra husens fönster har bytts mot kraftigare bågar och foder av metall och troligen tilläggsisolerats, så att de nu "kisar".

Den andra omsorgsfullt utformade typen av entré finns på två hus (86: 5, 7). Den är något indragen från fasadliv och har en portal, bestående av en mörkgrå naturstensinramning, liten kopparöverliggare och ett brett mosaikparti till höger, turkos i ena fallet, lila i det andra. Dörren av trä har mahognyton, två stora glasrutor och ett sidoljus med 2/3 bredd, plåtskoning och diagonalt ställda tryck som ovan. Trappsteget är av natursten.

Byggnaden på 86:8 har en bred indragen entré med interiöra halvtrappor och gjuten barnvagnsramp. På 86:1 är ena fasaden i den indragna entrén av betongelement med frilagd ballast.

Vissa av byggnaderna har under 1980-talet tilläggsisolerats, fått delvis nya fasadmaterial och nya fönster. I huset 86:6 var tidigare en mottagning, troligen tandläkare, som 1983 gjordes om till två lägenheter. En befintlig transformatorstation revs 1988 och en ny byggdes vid Lufttrycksgatan.

KOMMENTAR
Byggnaderna har ingen uttalad enskild eller kollektiv arkitektonisk utformning, utan områdets största förtjänst ligger i de ovan beskrivna medvetet utformade entréerna, typiska för sin tid. Tyvärr har mycket i övrigt förvanskats och man upplever en miljömässig otillfredsställelse både med de nya iögonfallande balkongerna i norr och med de gamla slitna i söder. Det är behagligt att röra sig i området tack vare den kuperade marken, de bevarade träden och frånvaron av barriärer.