Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 92:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Bostadsområdet är Länsmansgårdens sydliga utpost, med Temperaturgatan i norr och Rimfrostgatan slingrande i öst. De 17 lamellhusen, de flesta i nordsydlig riktning, har huvudsakligen fyra våningar och breder ut sig i en P-form, med ansvällningen i nordöst. I väster är husen placerade i nord-sydlig riktning på en linje parallellt i par, med ett rakt stråk emellan sig kantat av rönn, hagtorn, oxel, pil och buskar runt lekplatser och gräsytor. Marknivån skiftar så husen ligger på något olika höjder. I öst står sex parallella lamellhus i nord-sydlig riktning och gavlarnas placering följer vägens mjuka böjning. I norr och söder sträcker sig lamellerna på tvären i öst-västligt läge. I områdets mitt bildas ett kuperat, väldigt gräsfält (cirka 4 hektar), mer höglänt i söder. Ytan korsas av ett asfalterat stråk från Länsmanstorget i nordöst till skogen och motionsanläggningarna i väst. Mitt på fältet finns en gjuten kraftfull lekskulptur, föreställande en häst som drar en kärra, med djur och människor runtom.

Ett litet signalrött daghem av torpmodell med inhägnad lekplats på övre delen av fältet kontrasterar mot den massiva bebyggelsen runtom. Huset är sig likt sedan det byggdes 1965 med råspont på reglar, klätt med locklistpanel, tegeltak och stora fyrdelta fönster med vita snickerier. En relativt stor transformatorstation från 1998 med sadeltak och brun spritputs ligger i närheten. Små tvättstugor från 1995 med rosa lockpanel och stora valmade sadeltak är utspridda i området. I nordväst finns en stor förskola från 1995 som har grönmålad lockpanel och stort valmat sadeltak.

Området har ca 670 lägenheter, de allra flesta om 3 rum och kök.

Längs Temperaturgatan finns ett stort parkeringsdäck med infart på gaveln och panelgjuten betong runt den öppna parkeringen ovanpå, med små hål nedtill för vattenavrinningen. På asfaltplanen öster om däcket står återvinningsstationer. En mycket stor kvadratisk parkeringsyta med fem garagelängor är anlagd sydväst om området vid Rimfrostgatan.

Byggnaderna är i stort sett intakta sedan uppförandet, men enligt originalritningarna har fältet förvanskats kraftigt. Ytan ter sig idag anmärkningsvärt outnyttjad, men så var inte tanken från början. På norra delen fanns banor för höjdhopp, längdhopp, bollspel och cykelbana. Asfalterad rullskridskobana och en 300 kvm stor segeldamm rymdes på södra delen. Utöver detta fanns sandlådor, gungor och liknande. Lekskulpturen är det enda som återstår idag.

Den gamla transformatorstationen revs 1996. Barnträdgården i nordväst från 1967 brann men återuppbyggdes 1983, för att ersättas med ny liknande byggnad 1995.

BYGGNADER
Terrängen har nivåskillnader som medför att några av husen har souterrain, men inga källare. Våningsantalet kan därför variera mellan tre till fem, men fyra är det vanligaste. De är ensartade i sitt utförande av betong med rött fasadtegel (ballast, porigt) och mycket flacka valmade sadeltak. Ena långsidan har massiva rektangulära burspråk för matplats, med vit smalkorrugerad plåt och flackt valmade tak, i två till fyra våningar, styrt av husets våningsantal. De kortare täcker inte bottenvåningen och varje hus har bara två längder av burspråk, placerade ihop två och två huvudsakligen. Under de kortare finns rader av betongglas till förråden innanför (somliga har satts igen). Vissa gavlar har också burspråk. Den andra långsidan har karaktärsfulla utanpåliggande balkonger i par med tunna, vita, smalkorrugerade plåtskivor på halva gavlarna, tak överst och en dito vertikal plan skiva mellan balkongerna. Bakom denna finns en stång monterad för exempelvis klädvädring. Underifrån bildar konstruktionen konturer av meanderbårder. Bottenplan har små uteplatser.

Fönstren av vit metall är inåtgående och har en luft. Mellan burspråken grupperas de två och två, antingen större kvadratiska perspektivfönster eller ungefär hälften så breda rektanglar. De förra sitter mellan burspråken av samma längd, de senare mellan lång-kort. På balkongsidan är de lika stora. Entréerna är indragna med ljusgrå smala metallposter, två stora glas i dörren och ett smalt sidoljus, plåtskodda nedtill. Smäckerheten harmonierar med balkongkonstruktionen.

Våningar: 3-5 beroende på om det är souterrain
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: flacka, valmade sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: burspråk, balkonger i par, indragna entréer, betongglas till förråden i bottenvåningarna

KOMMENTAR
Husen har placerats omväxlande med burspråkssidan eller balkongsidan åt olika håll, så att variation i fasadrytmen uppstår i området. Ytorna mellan husen varierar också i intimitetsgrad på ett förtjänstfullt sätt. På nära håll kan en burspråksfasad upplevas som grov och överlastad, men betraktad på avstånd ter den sig dekorativ och livlig. Balkongerna har en spänstig, medveten gestaltning som berikar byggnadernas utseende. Bebyggelsen är i det närmaste intakt och det vore fördelaktigt för området om det ödsliga fältet kunde återfå funktioner i samma anda som arkitektens intentioner.