Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 83:1 BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Skolområdet är byggt strax väster om spårvagnens ändslinga i Länsmansgårdens norra del och ligger i en dal, mellan åsar med elementhus, likt en barriär mellan skogen i norr och parkstråket söderut i dalen. I nordöst tangerar ett område med några helt omgjorda storskaliga bostadshus. Endast gångstråk löper kring skolan, som i öster höljs i buskage. Skolans bollplan är belägen i söder. De fyra byggnaderna ligger i nordsydlig riktning och mellan dem är marken asfalterad och har vitmålade figurer för lekar. Ett fåtal träd och bänkar finns.

BYGGNADER
Det är fyra byggnader av betong, klädda med rött fasadtegel, vita metallfönster, skarpt turkos dörrar och pelare, pappklädda tak och takfot i fasadliv. Fönstren har en till två lufter, separat i rader eller grupperade band. Byggnaderna är alla individuellt utformade. Tre byggnader med två våningar ligger rytmiserade i en förskjuten rad, så att halvgårdar bildas. De har pulpettak i skiftande lutningsgrad och riktning. Längst i söder ligger en gymnastikbyggnad med omklädningsutrymmen i ett envåningsparti framtill och gymnastiksalen baktill i två våningar. De andra två husen är sammanlänkade med ett litet entréparti och har klassrum, samt personalutrymmen i den nordliga byggnadens bottenplan. Fönstren på denna byggnads östfasad är områdets mest iögonfallande, då de är grupperade i band med kraftiga poster. Varannan luft har ett vädringsfönster upptill. Byggnaden ges ytterligare karaktär av att den sydöstra hörnan är indragen, med övervåningen stödjande på en kraftig betongpelare med moderna schablonmålningar. I gårdens sydöstra hörna ligger det fjärde huset, som har en våning och traditionellt sadeltak, med jordnära funktioner som mat- och slöjdsalar. Entrén är här mer artikulerad än övriga, med åtta slanka metallrörstolpar uppbärande ett skärmtak, som ser ut att vara av koppar.

Våningar: 1 eller 2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: rött
Takform: pulpettak eller sadeltak
Takmaterial: svart papp
Utvändiga detaljer: indraget hörn på bottenvåning med pelare, ett skärmtak på åtta stolpar, turkos dörrar

1965 uppfördes först två provisoriska, flyttbara skollängor av trä på två sidor av bollplanen. Varje paviljong hade tre klassrum, lärarrum med mera. Två år senare ritades nuvarande byggnader. Tanken var en mellanstadieskola, men det fungerar nu både som låg- och mellanstadium. 1995 utfördes renoveringar interiört och ytterdörrar målades, papptaken byttes och en påbyggnad med tegel fick grön plåt istället. I ena huset fanns ursprungligen toaletter med entré utifrån, i ett indraget hörn på pelare. Där blev det lekförråd i stället.

KOMMENTAR
Skolans välbevarade individuella byggnader med framträdande taklinjer bildar tydliga gårdsrum. De har ett enhetligt uttryck, med en tydligt avläsbar, funktionell arkitektonisk utformning, där mer traditionella element samsas med inslag av 1960-talets moderna signum.