Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 52:13 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet är nordligast i norra Biskopsgården av dem på östra sidan av trafikleden Sommarvädersgatan. Vägen är högre belägen än området och en skogsklädd sluttning når ner alldeles intill byggnaderna, tre elementbyggda sjuvånings skivhus i samma längdriktning som vägen, alltså nord-sydlig. Infart sker från Stackmolnsgatan i öster. Längs denna gata sträcker sig en parkering förbi alla husen. Mellan parkering och hus reser sig en bergsknalle. Nedanför denna är träd planterade längs gångvägen så att ett intimt rum skapas mellan träd och hus. Rummet vidgas vid entréerna eftersom de löper rakt genom husen och ger därmed fri sikt över till sluttningen på andra sidan. Den sydligaste lamellen är högre belägen och förskjuten åt öster, i linje med de en våning högre och omgestaltade elementbyggnaderna söderut. I områdets sydvästra del finns en inhägnad bollplan i skogsbrynet och de asfalterade gångvägarna längs båda sidor av husfasaderna norröver strålar här samman i ett fortsatt stråk söderut. Nyare lekplatser är anlagda mellan de två nordligaste husen, samt längst i nordöst.

1981 ansöktes om att klä södergavlarna med Steni-skivor och balkongfronter och -gavelhörn med brun plåt. Av detta syns inget idag. Endast balkonggavlarnas framkanter har omålad plåtskoning.

BYGGNADER
Dessa betongelementhus har sju våningar inklusive bottenvåningen, samt källare och en fönsterlös elementmodul överst som ansluter till taket i fasadliv. Pulpettaket lutar markant bakåt och ger gavlarna en pikant siluett. Troligen är taket klätt med papp som vid uppförandet. Elementens tvättade betongfasad har ballast av vit marmor med mörkare sten på balkongfronten, som har spensliga vita metallräcken i rutor. Balkongerna av olika storlek sitter i par och är till hälften indragna, till hälften utskjutande med tak överst och gavlar. Balkonggavlarna går ända ner till marken och ramar in ett fasadparti med vit smal stående träpanel runt fyra stora vita träfönster till en lokal. Fasaden bakom balkongen har eternitplattor målade i gult, rött eller vitt, tämligen enhetligt för varje hus. Sidoväggarna är vita och putsade. Lägenheterna har två balkongdörrar.

Våningar: 7, källare
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: fasadelement med tvättad ballast av vit marmor, mörkare sten på balkongfronterna, eternit på balkongfasaderna
Fasadfärg: ljus och mörkgrå, gul, röd, vit eternit
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp troligen
Utvändiga detaljer: indragna genomgående entréer, halvt indragna balkonger, varje hus har antingen röd, vit eller gul balkongfasad.

Entréerna är indragna och förlagda mitt emellan balkongpartierna, med dörrar och två sidoljus av kopparplåt och tolv smala vertikala glasrutor med tre överljus. På västra fasaden är ytterligare en dörr ansluten till entrépartiet, samt en fristående dörr i samma utförande. Plåtskoningarna nedtill har en pendang i de liggande överljusen, som även svarar mot de horisontella fönsterpartierna på fasaden. Varje uppgång har en individuell utsmyckning integrerad med väggen av olika material och varierande storlek. Många är av betongelement med ballast av olika typ och färg och de ger intryck av att vara utförda av samma konstnär. Hissen har tidstypiska gröna perstorpsväggar och är rundad i inre hörnen precis som ett hörn i trapphuset. De utvändiga soprumsdörrarna är av kopparplåt.

Perspektivfönstren av vit metall, ett per elementmodul, har antingen ett mycket smalt vädringsgaller, eller sitter i par med vädringsfönster i nederkanten, under den övriga fönsterlinjen. Formen kommer igen som överljus på balkongdörrspartiet och i entrén. Bottenvåningen har smala stående fönster i rader som harmonierar med entréns smala glasning. Gavlarna har ett fönster åt norr, tre åt söder.

KOMMENTAR
Dessa tre välbevarade byggnader kan vara angelägna att bevara. De har en reslighet med rena linjer och ytor, gediget utformade entréer och sobra färger i kontrast till den plottrighet som präglar den nyrenoverade angränsande miljön. Hustypen finns också med små avvikelser intakt vid Klimatgatan/Daggdroppegatan i Länsmansgården. I områdena intill har elementhusen förlorat sin karaktär som sådana.