Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 52:2 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Bostadsområdet ligger i norra Biskopsgården öster om Sommarvädersgatan, med infarter från matargatorna Badvädersgatan i söder och Väderilsgatan i norr. Den senare leder till en stor parkering gränsande till en skogsbacke i väster och en öppen yta med gräsytor, ny lekplats och buskage. En liten skulptur är placerad på norra kortsidan, "Sfär", av Lars Hansson 1995. I norr avgränsas gårdsytan av ett fyravånings lamellhus och i öster av ett skivhus. Områdets ytterligare två likadana skivhus ligger i linje med detta söderöver, alla i nordsydlig riktning. Övriga sex lamellhus är placerade i E-form med "ryggen" åt Sommarvädersgatan, mittemot skivhusen. Vid Badvädersgatan ligger en transformatorstation.

De två gårdarna som lamellhusen skapar har något olika karaktär. Den norra har en liten sänka med bergknallar, grässlänter och relativt tät växtlighet med bland annat björk, ek och låga lövträd. En sittplats med träspaljé runt och en lekplats finns. Den södra är öppnare med lekplats uppe på den trädbeväxta bergknallen i västra delen. Framför den norra husfasaden växer en låg syrénhäck, ölandstok och brudspirea runt uteplatser. Vid södra öppningen till gården står en bronsskulptur av en dansande flicka på stensockel av "TR". En stor kvinnotorso i sten är placerad på en liten platsbildning kantad av lönnar vid Badvädersgatans infart framför en livsmedelsaffär. Övriga lokaler i husens bottenvåningar rymmer för närvarande livsmedel, tandläkare och frisör. Lamellhusen har garage, drygt 15 per hus, åt gatorna i bottenvåningarna.

Växtligheten är det som mest minner om tiden för anläggandet, eftersom området genomgått en kraftig omdaning under 1990-talet.

BYGGNADER
Lamellhusen har fyra våningar och källare, somliga i suterräng med tre våningar på ena sidan. Sadeltaken är nya med röda takpannor och fasaden spritputsad, med avvikande färg på det grunt utskjutande trapphuspartiet, som även har putsade fönsteromfattningar. Det nordligaste huset är kraftigt rött med grå utstockade hörnkedjor och ett vitt horisontalt fasadparti löper under takfoten, som är långt utskjutande. Övriga hus är aprikosfärgade. Balkongerna är djupa, utskjutande med smalkorrugerade vita plåtfronter, rundade hörn och stort pulpettak överst. Fönstren är av vit metall, inåtgående och ofta med smalt stående vädringsfönster. Trapphusens översta fönster är antingen halvmåneformade eller med spetsade. Entrén har omfattning av natursten och vad som förefaller vara nytillverkade trädörrar med tidsenliga trätryck. Åt gatorna vetter i hela bottenvåningen garage med två gråmålade dörrblad med smal panel och smala liggande överljus. På ett hus finns en gavelmålning åt öster med djur och flygdrake, gjord av NB 1995.

Lamellhus
Våningar: 4, källare, somliga i suterräng
Stomme/konstruktion: sandwichelement
Fasad: spritputsad
Fasadfärg: röd, aprikos
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: ett hus har grå utstockade hörnkedjor och vitt horisontalt parti under takfoten, balkonger, en gavelmålning

Skivhusen har åtta våningar inklusive sockelvåningen, som inte har bostäder, och källare. Sadeltaken har röda takpannor och fasaden är klädd med gult tegel nedtill och spritputsad i övrigt i grågult eller sandfärgat. Vissa gavlar har i mitten en lodrät "ränna", med ram av kantställda tegelstenar, fylld med stortegel och fönster högst upp. Balkongerna vetter åt väster och är indragna med vitmålad träpanel på fasaden, fronter av vita skivor och metallgaller, samt grönt handräcke. Östfasaden har markanta, utanpåliggande slutna "hisspelare" med pulpettak som skjuter över takfoten. På fasaden intill pelaren löper ett uppglasat fönsterparti i grå metall, med två fönster per våning, där det undre har dekorativa slingformade vita räcken. Samma utformning har skivhusen vid Vårväderstorget, gjorda av samma tillverkare.

Skivhus
Våningar: 8, källare
Fasad: fasadtegel, spritputs
Fasadfärg: gula nyanser, träpanel på balkongfasaderna
Takform: sadeltak
Utvändiga detaljer: balkonger, utskjutande hisschakt åt öst, indragna fasadpartier på gavlar, skärmtak

Entréerna har träspaljéer på gavlarna och skärmtak med röd eller grön plåt. Dörrarna är av grön metall. De vita fönstren av metall är jämt fördelade i symmetriska horisontella rader. Antingen är de i perspektivform med smalt, stående vädringsfönster eller en av dessa former fristående.

De två sydligaste husen har mellan sig en nybyggd huskropp i en våning med röd spritputs, rött tegel och stort taksprång på sadeltaket. Fönstren är av grön metall i åtta lufter. Nu inryms här husvärd och hyresgästföreningen.

Byggnaderna fick bygglov redan 1957, men stod inte klara förrän knappt 10 år senare. De är av sandwichelement, har källare och lamellhusen är smalhus. Fasadmaterialet var kvastad betong och pulpettaken klädda med storvågig eternit. Entréerna hade pardörrar. Enligt ritningarna på skivhusen var de utanpåliggande vertikala partierna med hiss åt öster inte slutna som idag. Bygglov för att klä in två hus med aluminium lackpanel gavs 1977. År 1993 påbörjades en omdaning av fasader, takformer, entréer med mera till dagens utseende.

KOMMENTAR
Husen har förlorat all karaktär av elementhus och fått en mer traditionell dräkt i 1990-tals tappning, där lamellhusen möjligen för tankarna till 1950-talet. Hisspelarna och dess fönsterparti skapar en viss dramatik i arkitekturen som återfinns i bevarad form på byggnaderna vid Vårväderstorget.