Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 15:1 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området kring Keplers Gata består av flerbostadshus med lokaler. Byggnaderna ligger i nordvästra delen av stadsdelen Bergsjön. Bostadsområdet avgränsas i syd av bebyggelsen kring Siriusgatan, i väst av spårvägen och butikerna vid Galileis Gata och Ljusårsvägen, i öster av dalgången som skär genom Bergsjön i syd-nordlig riktning och i norr av Astronomgatan. Huskropparna reser sig längs det västra bergets sluttning, från Galileis Gata till det att dalgången börjar, vilket ger området ett ljust och öppet intryck. Mellan husen finns långa stråk med gräsmattor där berget stundtals går i dagen. Här finns bänkar, gungor och piskställ. Gårdarna utnyttjas flitigt av barnfamiljerna i området som till största andelen utgörs av människor från andra kulturer. Gårdsytorna i områdets västra del är större och vilar på ett parkeringsdäck. Denna stora och tämligen trista öppna yta består mest av asfalt.

BYGGNADER
Lamellhusen är uppförda i fyra våningar, byggda i suterräng. Byggnaderna har brutits upp på mitten och det två delarna ligger något förskjutna i förhållande till varandra. Konstruktionen är av betong och fasadmaterialet består av rött tegel. Byggnaderna kröns av flacka sadeltak som är täckta med asfaltspapp.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: asfaltpapp
Utvändiga detaljer: -

De vita fönstren är regelbundet placerade på fasaden. Husens gavlar är fönsterlösa och klädda med stående brun träpanel upptill. Entréerna är indragna, likaså balkongerna som har bruna träfronter. Huset vilar på en grå betonggrund.

I nära anslutning till butikerna vid Galileis Gata är ett tio vånings lamellhus uppfört. Denna byggnad är i stort sett likadan som lamellhusen i fyra våningar. Det som skiljer husen åt, förutom våningsantalet, är taket och att det inte finns några balkonger på husets fasad. Taket är flackt och koppartäckt och man har byggt in installationerna vilket gett taket ett säreget uttryck. Fasadens östra och västra sida har fyra större, kantiga burspråk som ger byggnaden viss karaktär. Dessa vilar på en arkadgång som sträcker sig längs med husets västra fasad. I bottenvåningen finns ett daghem.

Inom området finns också ett större parkeringsdäck, byggt i etage, vilket chanserat avsevärt. Idag har det degraderats till en samlingsplats för Bergsjöungdomar.

Källor Peter, Sanja (1998) Inventering av bebyggelse 1955-75. Rapportutkast. Göteborgs stadsmuseum