Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 27:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Skolan och daghemmet är två av flera offentliga byggnader som ligger i det centrala parkrummet, söder om Vårväderstorget i Södra Biskopsgården. Skolan som ursprungligen byggdes som folkskola inrymmer idag vuxenundervisning. Den består av sex fristående enplansbyggnader med källare; fem skolsalsbyggnader och en gymnastikbyggnad, vilka avgränsar till ett långsmal skolgård i nordsydlig riktning - en skolgårdsgata - dit alla byggnader har en eller flera utgångar. Några av byggnaderna sammanbinds tvärs över "skolgårdsgatan" av ett arkadliknande skärmtak. En större skolgård ligger sydväst om skolan. Daghemmet, norr om skolan består av en huvudbyggnad och en förrådsbyggnad.

BYGGNADERNA
De olika skolbyggnaderna är uppbyggda av prefabricerade träelement från Götene träindustri, utifrån den tidens typritningar. Fasaderna med gul locklistpanel och gruppvis placerade fönsterpartier, har en rytmisk indelning av vitmålade täckbrädor över de ursprungliga elementskarvarna. Pulpettaken - ibland som motfallstak - är klädda med papp. Varje klassrum markeras i fasad av en grupp höga vitmålade träfönster med krysspost. I fönsterpartiet ingår en balkongdörr. Huvudentrén till respektive byggnad har en gjuten betongtrappa med enkla vitmålade stålrörsräcken. Över entrén sitter ett flackt plåtskärmtak.

Skolbyggnader
Våningar: 1 våning med delvis utgrävd källare (skyddsrum)
Stomme/konstruktion: träregelstomme och träbjälklag (betongbjälklag över skyddsrum)
Fasad: locklistpanel av trä
Fasadfärg: gul
Takform: pulpettak alternativt motfallstak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se ovan

Norr om skolan ligger ett enplans daghem byggt 1966, ritat av arkitekt Sture Johansson. De vitmålade enluftsfönstren har låg bröstning ett liggande vädringsfönster i överkant. 1981 gjordes en mindre tillbyggnad för soputrymme. 1992 byggdes ett fläktrum på taket. Förutom själva daghemsbyggnaden finns en fristående förrådsbyggnad för uteleksaker med ett kraftigt utskjutande tälttak över den relativt lilla byggnaden. Av den ursprungliga lekmiljön finns inget bevarat för övrigt.

Daghem
Stomme/konstruktion: träregelstomme med träbjälklag
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak med uppbyggt separat fläckrum
Takmaterial: tegelpannor

KOMMENTAR
Skolbyggnaderna är enkla men gestaltningsmässigt väl detaljutformade. Dispositionen med husens samlade gruppering - parvis - längs en central "skolgårdsgata", skapar en omväxlande utemiljö med både intima och stora öppna utrymmen. Byggnadernas gruppering påminner om Vårväderstorgets utformning med sex lamellhus kring ett långsmalt torgrum.