Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 29:1 BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Kyrkan i Södra Biskopsgården, är placerad omedelbart söder om Vårväderstorget i ett inom grannskapsenheten centralt parkområde, strax intill Fågelroskolan och ett daghem. Byggnaden orienterar sig planmässigt med entréer både mot torget i norr och Vårvädersgatan. Intill gatan finns även en mindre parkeringsplats.

BYGGNADEN
Kyrkobyggnaden är uppdelad i två karaktärsmässigt skilda delar. Kyrkorummet - uppfört med vinklade fasadpartier och ett fribärande vinklat tak i vitmålad betong - reser sig ur en lägre del med församlingslokaler, uppförd av bärande väggar i gult tegel. Mot korväggen i öster står ett fristående vinklat klocktorn format som två "pyloner" med ett frihängande klockspel. Församlingsdelen med en öppen atriumgård, uppfördes ursprungligen med ett svagt lutande tak klätt med kopparplåt, vilken fortsatte som plåtgesims ned till fönstrens överkant.1990 skedde en om- och tillbyggnad med flera exteriöra förändringar. Taket fick en brantare lutning och en utdragen takfot över en panelklädd gesims. Atriumgården övertäcktes med en förhöjd ljuslanternin. Vissa för byggnaden karaktäristiska förskjutningar i fasaden försvann genom lokala tillbyggnader.

Kyrkans byggnadskonstruktion och materialsammansättning var för tiden mycket avancerad. Byggnadsnämnden ansåg utformningen som så komplicerad att de framförde en rad invändningar och reservationer i samband med bygglovshanteringen, vilket gjorde att bygglovsärendet kunde avgöras först i högre instans.

KOMMENTAR
Kyrkan är med sitt djärvt uppåtsvängda betongskal och sina skulpturala, vinklade former ett exempel på den internationella arkitekturriktningen Stil Novo. Den är arkitektoniskt en accent i stadsbilden och har genom sin placering intill torget motsvarande betydelse som äldre kyrkor - "mitt i byn".