Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 28:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området längs Vårvädersgatan i Södra Biskopsgården, består av elva stycken åtta - elvavånings friliggande punkthus, placerade kring en bergsknalle. Helt enligt 1950-talets grannskapsideal är denna höghusbebyggelse placerad centralt i grannskapsenheten intill dess centrumanläggning, i detta fall Vårväderstorget i öster. Parkeringsplatser finns intill punkthusens entréer och längs Vårvädersgatan. Garage finns även i entrévåningarna. Den centrala kullen genomkorsas av flera gångstigar mellan husen. Här finns flera fornlämningar, bland annat två synliga stensättningar. Här finns även rester från en äldre övervuxen lekplats, samtida med husen.

BYGGNADER
Punkthusen har en kompakt rektangulär planform, med ett centralt placerat trapphus. Det uppglasade entrépartiet är markerat av ett pergolaliknande skärmtak med stålbalkar och stående träreglar. Det yttre entrérummet är avgränsat av en spaljé, ett betongelement, låga stenmurar och planteringar.

Punkthusen uppfördes ursprungligen med fasader av mycket tunna betongelement med isolerskikt av tjocka spånskivor. Taket är klätt med kopparplåt och har en ovanlig konstruktion med invändig vattenavrinning. Det valmade taket avslutas med ett uppåtvinklat takfall mot takfoten, vilket skapar en kraftig kopparklädd gesims i fasad. Ur taket skjuter ett pulpettak upp över hiss- och fläktrum. De utanpåliggande balkongerna har betongfronter med frilagd ballast och mönstergjutna sidor. På översta våningen finns en piskbalkong, vars räcke i fasadliv är utfört i mönstergjuten, genombruten betong. Fasaderna har en stor variation av fönstertyper och storlekar, anpassade till lägenheternas olika rumsfunktionerna, vilka blir avläsbara i fasad. De ursprungliga fasaderna har på 1970- och 1980-talet förändrats genom tilläggsisolering och inklädnad med en grårosa panelprofilerad plåt. Balkonerna har förstärkts med stålbalkar, så kallade RHS-balkar som sammanbinder balkongerna vertikalt.

Våningar: 8-11
Stomme/konstruktion: bärande pelare, innerväggar och bjälklag av betong
Fasad: profilerad plåt
Fasadfärg: rödgrå
Takform: se ovan
Takmaterial: kopparplåt
Utvändiga detaljer: se ovan

KOMMENTAR
Området är exempel på friliggande punkthus i park. Genom punkthusens begränsade planform och en medvetet planerad utemiljön skapas intima och omväxlande uterum mellan och intill husen. Punkthusens storskalighet balanseras mot den kuperade terrängens storskalighet. De utgör genom sin placering en centralt sammanhållen och för stadsbilden framträdande bebyggelse.