Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 24:4 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

BYGGNADER
Inom området finns sex stycken smala skivhus, grupperade kring en större gård. Skivhusen är endast 10 m tjocka och har genomgående lägenheter, alla av samma storlek - 3 rum och kök. Fasaderna har en vertikal uppdelning antingen genom utskjutande uppglasade trapphus eller indragna balkonger. Fasaderna har även en horisontell uppdelning genom de stora och asymmetriskt spröjsade fönsterpartierna till översta vindsplanets "ateljelägenheter", vilka skiljer sig åt från fönstersättningen i övrigt, med jämnt placerade enluftsfönster. Även gavlarna har fönster. Pulpettaken är enligt bygglovshandlingar klädda med förzinkad plåt. Ursprungligen hade varje hus en indragen piskbalkong på taket.

Våningar: 8 våningar med källare
Stomme/konstruktion: betongstomme med utfackningsväggar av betongelement
Fasad: eternit
Fasadfärg: ljust blågrå
Takform: pulpettak
Takmaterial: förzinkad plåt
Utvändiga detaljer: se ovan

Flera byggnadsförändringar har skett sedan 1957.
1959 Bygglov söktes för att putsa fasadelementen.
1968 Fasaderna kompletterades med Malmex - grå asbestcementskivor.
1984 Området genomgick en större upprustning, då fasadens eternitskivor och fönster målades. De ursprungliga piskbalkongerna på taket byggdes om till "ateljélägenheter". Trapphus och entrepartier förnyades och gården fick en ny markplanering.
1985 skedde en mindre om- och tillbyggnad för en dagcentral i ett av husen.

KOMMENTAR
Det smala husdjupet, pulpettakets spetsighet, de utskjutande trapphusen och inte minst den idag ljust himmelsblå fasadfärgen -förstärker husens skivkaraktär och vertikalitet. Skivhusens storskalighet har ingen motsvarighet i den omgivande topografin utan tvärtom upplevs husens vertikalitet än mer genom den - vid byggproduktionen med kranbanor - anpassade och helt avjämnade tomten.