Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 2:4 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området, som är beläget i östra delen av stadsdelen Bergsjön, är vidsträckt och kuperat. Stora gröna ytor, skogspartier och bergknallar breder ut sig mellan huskropparna och i sydöstra hörnet ligger en lekplats och ett dagis. Området angränsar till Rymdtorget och är huvudsakligen bilfritt med gång- och cykelbanor som löper över gräsmattorna och längs med byggnaderna. En av byggnaderna i sydvästra delen av området uppfördes som kombinerad skolbyggnad och bostadshus. Skolan placerades i suterrängvåningen med entréer från väst. Idag fungerar skollokalerna som daghem.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av lamellhus i fyra till nio våningar, uppförda i betong med fasader av rött tegel och plåtklädda balkonger. Asfaltpapp täcker sadeltaken. Entrépartierna är indragna och pryds av klinkertäckning och dörrarna är av aluminium. Taksprånget är kraftigt utskjutande och korrugerad plåt täcker gavelfasaderna som förefaller ha tilläggsisolerats. Vissa balkonger är inglasade. Husen började byggas 1966 efter ritningar av Stig Hansson och Walter Kiessling.

Våningar: 4-9
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger

Byggnaden längst österut är ett långsträckt svängt lamellhus som klättrar uppför en sluttning. Den långa svängda byggnaden som vetter mot Tellusgatan kallas i folkmun för "Bananhuset". Öster om byggnaden finns ett större parkeringsdäck i olika nivåer. Genom detta hus löper gångtunnlar med runda betongpelare.

Längst norrut finns en mindre, innesluten gård med en vacker barrskogsdunge. I nära anslutning till dungen ligger en fristående lekskola uppförd 1968 och byggd i en våning. Fasaden är klädd med tryckimpregnerad gul stående lockpanel.