Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 2:16 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området består av fem punkthus belägna norr om och i direkt anslutning till Rymdtorget i stadsdelen Bergsjön. Punkthusen syns på långt håll och har nästan blivit en symbol för Bergsjön. En gångpassage som leder från spårvagnshållplatsens hiss i väster till parkeringsplatsen i öster avgränsar punkthusen från Bergsjöns centrum och kulturhus. Stråket är välfrekventerat av människor som är på väg till och från spårvagnshållplatsen, centrumanläggningen och den intilliggande skolan med bibliotek. Byggnaderna rymmer förutom bostäder lokaler för bland annat en livsmedelsbutik och en trafikskola.

BYGGNADER
Husen är uppförda av lättbetongelement i åtta våningar med fasadtäckning bestående av ljusa cementskivor, i bygglovhandlingarna kallat preobasbeläggning. Taket har ett säreget utseende, en motfallsform med ett kraftigt utskjutande takfall täckt med plåt och ett hisschakt alternativt trapphus eller takvåning som skjuter upp på takets mitt. Balkongerna har vita emaljerade fronter med blå cirklar. Entréerna är indragna bakom en portik med släta betongkolonner och dörrarna flankeras av konvexa väggpartier som klätts med blått kakel och stora betongglasavsnitt.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: cementskivor
Fasadfärg: vit (med blå inslag)
Takform: motfallstak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger

Mellan husen öppnar sig mindre gårdar med gräsmattor och betongstenbeläggning, spaljéanordningar av rosamålat trä och slitna parkbänkar. Spaljéer skärmar av gårdarna från gångstråket. De tillkom på 1980-talet i ett försök att göra om utrymmet mellan husen till gårdar och få dem mer attraktiva. Idag tycks gårdarna mestadels stå öde.