Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 2:38 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Rymdtorget, som utgör den största av Bergsjöns centrumbildningar, är beläget i stadsdelens östra del och omges av olika flerbostadsområden. Torget avgränsas i väst av Bergsjöskolan, i norr respektive syd av punkthus och lamellhus och i öst av ringleden som omsluter stadsdelen.

Rymdtorget byggdes 1967-68. För att inte konkurrera med Kortedala torg eller det planerade Angereds centrum, tänkte man sig Rymdtorget som ett "litet torg" med butiker för fisk, frukt och konfektyr, tobak, konditorivaror, blommor, färg, leksaker, möbler, sport, textil, skor och foto. Visste ni förresten att tungviktsvärdsmästaren Ingemar Johansson öppnade en sportaffär i bottenvåningen på ett av höghusen vid torget?

Rymdtorget har inte en traditionell torgutformning med en central öppen yta. Var torget börjar och slutar är i själva verket svårt att avgöra men bebyggelsen kan sägas bestå av fem byggnader. Huvudbyggnaden utgörs av en långsträckt butikslokal i två våningar som löper i öst-västlig riktning. Affärslokalens konstruktion och fasad är av betong och det plana taket täcks av plåt och papp. Interiört leder ett stråk rakt igenom byggnaden, ett stråk som flankeras av olika butiker i vad som närmast kan liknas vid en galleria.

BYGGNADER:

Våningar: -
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betong, trä
Fasadfärg: röd, gult, vit
Takform: plantak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: -

Väster om affärshuset ligger en mindre byggnad i en våning som uppfördes för kulturell verksamhet. Huset är nästintill kvadratiskt med en halvrund utbyggnad som skjuter ut åt öster. Huset är uppfört i en våning med fasader täckta med rosamålad träpanel under flackt plåttäckt tak. Bredvid kulturhuset ligger ett loftgångshus som förlagts till torgets västra utkant. Det är byggt i suterräng, i tre våningar med trapphus och loftgångar åt norr. Fasaderna består av formgjuten betong med spår av brädformen. Färgsättningen är anmärkningsvärd och går i klarrött, gult och vitt. Färgerna har emellertid mattats avsevärt. Taket är av pulpetform och täckt med röd plåt.

Söder om Rymdtorget är en vårdcentral placerad. Denna byggnad, som är uppförd efter 1975, är ett oregelbundet suterränghus i en till fyra våningar. Bakom vårdcentralen ligger Gymnastikens hus, också det en byggnad som uppfördes efter 1975.

Andra byggnader grupperar sig också kring torget. De fem punkthusen i norr utgör Rymdtorgets enda egentliga avgränsning. Av praktiska skäl behandlas dessa som ett separat område, se Kv Brottaren, Bergsjön 2:16-20. Bergsjöskolans norra del inrymmer bibliotek vilket också kan sägas tillhöra torget. Under Rymdtorget breder ett väldigt parkeringsdäck ut sig.

Rymdtorgets rumsbildningar består av mellanrum mellan byggnaderna. Det som mest liknar ett torg är det lilla rum som bildats mellan affärshuset och "kulturhuset". På denna plats, där ingen tycks uppehålla sig, finns trädplanteringar och marken har gatstensbelagts.

KOMMENTAR
Rymdtorget är ett typisk förortscentrum från 1960-talet med en otydlig torgbildning där alla verksamheter tycks flyta samman. Den fysiska utformningen består av betong och färgerna har mattats betänkligt.

Under våren och sommaren 2001 rustades den närbelägna spårvagnshållplatsen upp och hissen gjordes både snyggare och säkrare. Dessutom hjälpte eleverna på Solbacke- och Bergsjöskolorna till med utsmyckningen av hållplatsen som invigdes på Kulturhusens dag den 9 september 2001 under pompa och ståt.