Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 6:1 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området är beläget i den östra utkanten av Bergsjön, isolerat från övriga stadsdelen genom Bergsjövägen som skär av området i väster. I norr, söder och öster sträcker skogen ut sig. Naturen runt området är mycket kuperad och dramatisk med djupa dalgångar och höga bergspartier. Saturnusgatan leder den bilburne besökaren från Bergsjövägen upp till området.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av tre parallellställda lamellhuskroppar uppförda av betong och sandwichelement med frilagd ballast av dansk sjösten. Enligt bygglovhandlingarna uppfördes husen som bostäder för industriarbetare. De är tre våningar höga under plantak med sarg av korrugerad, brun plåt. De stora balkongerna har fronter som täcks av skivor med dansk sjösten. Entréerna är indragna under balkongerna och har gröna aluminiumdörrar.

Huset längst västerut fungerar som äldreboende. Det har genomgått stora ombyggnader. Taket har lyfts och fått en sadelform med kraftigt utskjutande taksprång. Tillbyggnader i form av skivintäckta risaliter med stora balkonger har också ändrat husens ursprungliga uttryck.

På den öppna gården mellan husen finns en gräsmatta med en korsande gångbana. Parkbänkar och bord står utplacerade utefter byggnaderna. De används i första hand av de boende i servicehuset. I sluttningen bakom de östra huslängorna ligger ett delvis öppet, delvis täckt parkeringsdäck.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: sandwichelement med frilagd ballast