Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 34:1 BERGSJÖN

OMRÅDE
Området är beläget på en höjd i stadsdelen Bergsjöns sydöstra del. Det avgränsas i söder av Zenitgatan, i väster av Bergsjövägen och i norr ligger Komettorget med spårvagnshållplats och matbutiker. I öster breder skogen ut sig. Liksom övriga Bergsjön präglas området av omgivande branta berg och barrskogspartier.

Bebyggelsen utgörs av fjorton skiv- och lamellhuskroppar i tre till åtta våningar.

Strax väster om Komettorget höjer sig en lång svängd huskropp, uppförd i tre våningar av betong under plåttäckt sadeltak. Fasaderna täcks av sandwichelement med frilagd ballast. Via trappor från spårvagnshållplatsen leds fotgängaren genom en gångtunnel under byggnaden, ut på en stor gård med ytterligare tre lamellhus i samma utförande. Gården präglas av skogsdungar, gräsmattor och bergknallar. Flera gångvägar korsar gården. Samtliga byggnader har renoverats och fått inglasade balkonger med fronter av gula skivor och röda metalldetaljer. Entréerna är indragna och dörrarna av grön aluminium. Skivhusen var bland de första som byggdes i Bergsjön. De fina entrépartierna från 1960-talet är fortfarande vackra och bevarade.

De tio högsta husen, belägna längst åt väster, är åtta våningar höga, och uppförda av betong, också de med fasader som täcks av skivor med frilagd ballast. Husen är parallellställda och är något förskjutna i förhållande till varandra. De som ligger längst norrut har placerats i mycket brant terräng med vidunderlig utsikt över omgivningarna.

Byggnaderna uppvisar tre typer av fasadskivor med frilagd ballast; bottenvåningens fasad har gjutits i formar med reliefverkan och har en mörk, brun kulör, fasaderna i övrigt är släta, ljust beige och balkongfronternas skivor är svarta. Taket har sadelform och balkongerna är indragna. Entréerna är också indragna och har aluminiumdörrar. Fönstren är bruna och av enluftstyp.

Våningar: 3-8
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: sandwichelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger

Miljön mellan dessa skivhus är bergig och på sina ställen mycket otillgänglig. Det bildas inga tydliga gårdar men gångvägar löper utefter huskropparna.