Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖN 38:1 M.FL. BERGSJÖN

OMRÅDE
Området är beläget strax söder om spårvagnshållplatsen Galileis gata i västra delen av Bergsjön. Lummig grönska, gräsmattor, välskötta rabatter och planteringar präglar de kuperade gårdarna mellan husen. Parkbänkar och lekplatser har placerats ut och i ett av husen finns en matbutik med tillhörande bänkar och bord där människor möts och slår sig ner. En skola finns i ett annat av husen. Gångstråk och trappor förbinder gårdarna med varandra och med parkeringsdäcket som är beläget söder om området. I norr och öster avgränsas området av mindre skogspartier och ytterligare bostadshuskomplex. I väster löper en gång- och cykelväg som leder till och från spårvagnshållplatsen. Intill husen ligger Galaxen som har lantgård, café och en mängd andra verksamheter. I bostadsområdets södra utkant finns också en populär örtagård, som sköts av Sirius Örtagårdsförening, en ideell förening med kooperativa inslag. Vid denna oas kan man bl and annat handla plantor, kryddväxter och få information om det som odlas.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av tolv sjuvåningshus uppförda av betong med bärande innerväggar och fasader som täcks av korrugerad plåt och släta internitskivor. De flacka pulpettaken är pappklädda. Gavlarna består av betongelement. Byggnaderna uppfördes 1970 enligt ritningar av de två arkitektkontoren Lund och Valentin samt Tuvert arkitektkontor.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: korrugerad plåt, internitskivor
Fasadfärg: blå, röd, gul, vit, lila, rosa
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger

Utskjutande fasadpartier och ljusa balkonger delar in de långsträckta huskropparna i olika delar. Färgsättningen, som är mycket iögonfallande, har tillkommit på 1990-talet. Fasaderna är målade i ljusa pastellfärger valda, i samråd med de boende, av Fritz Fuchs: rött, blått, lila, rosa, gult och vitt, och gavlarna är dekormålade. Fönstren är av pivåtyp och entréerna ligger skyddade från regn under de kraftigt utskjutande taken. Dörrarna är nya, av metall och målade i olika kulörer.