Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 96:7 M.FL. BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Bostadsområdet är det enda i Länsmansgården som ligger öster om Sommarvädersgatan. Från denna går Norra och Södra Fjädermolnsgatan som två armar runt området. Under 1990-talet har det genomgått en total förändring, sk "turn-around", med om- och nybyggnation av två- och trevåningshus. Det lilla området öster om vägen har också nyuppförts och området har givits det nya namnet Karlaplatsen. Österut stupar en brant backe med lövträd ner till en skola i Svartedalen och norrut breder ett skogsområde ut sig. I sydväst leder en brant backe på Stackmolnsgatan upp till en bensinstation och vidare till Länsmanstorget över leden. Området har ingen kontakt med bebyggelsen söderut och kan därför upplevas som isolerat.

Området har sin stomme i de fyra äldre skivhusen med gult tegel, som ligger något förskjutna på rad i nord-sydlig riktning. Väster om dessa har tre lägre brokiga huskroppar i vinkel klädda med rött tegel, samt ett områdeskontor med stor uteplats, byggts under 1990-talet. En allé av lövträd och mönstrad betongsten leder in i området från parkeringarna i nordväst. Där står en skulptur med fyra stenpelare som i toppen böjer sig mot klotet i mitten. Områdets namn står angivet, "Karlaplatsen". Naturstenstrappor med gjutjärnsräcken i gammaldags stil leder upp till skivhusen som har murar av stortegel med överliggare av natursten (likadant i hela området) längs långsidorna dit entréerna är förlagda. I de låga husens vinklar bildas halvprivata zoner. Vegetationen med grässlänter, buskar och träd är relativt tät.

Centralt på östra sidan om skivhusen bildas en öppen plats med parkering, gräsytor och en skulptur av brons med två kvinnor med kassar i samspråk på röd natursten. Hitåt vänder sig det nybyggda området på östra sidan vägen med spektakulära hörnpartier, löpande upp över takfot och breda trappor intill det stora parkeringshuset med japanskt återhållen, sluten arkitektur, som ger ett sakralt intryck. Från platsen leder ett rakt stråk söderut mellan skivhusen. En ny tennisbana och en gammal uppsättning gungor finns i skogsbrynet väster om de två södra skivhusen. Längst i söder står också en skulptur som visar en pojke med en flicka bakom sig och de tittar upp på en grottlik öppning. Samtliga konstverk är från 1990-talet.

Ombyggnationen under 1990-talet är genomgripande med en exklusiv framtoning som resultat. 14 nya två- till fyravåningshus byggdes med hög standard, såsom etagelägenheter och öppen spis. Nu finns 429 lägenheter med ett till fem rum och kök mellan 43-130 kvm. Namnet Karlaplatsen antogs då.

BYGGNADER
Skivhusen har åtta våningar inklusive bottenvåningen, valmade plåtklädda tak, gult fasadtegel, stortegel i två våningar och vita metallfönster. Skärmtaken är iögonfallande då de är rundade i omega-form (d) med tjocka, kopparliknande plåttak som bärs upp av fasade, gjutna betongkolonner med marmorballast, bas och trattformat kapitäl. Dörrarna är av mahognyfärgat trä. Interiört ger entrén en viss känsla från tiden för det ursprungliga uppförandet med träspaljéer och trälampor. Balkongerna är inglasade med vita skivfyllningar och har gavlar av tegel.

Skivhusen
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: fasadtegel, stortegel på de två nedersta våningarna
Fasadfärg: gul
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: ovanliga, grova skärmtak på kolonner, naturstenstrappor med smidesräcke

Skivhusen är liksom många andra i närheten elementhus och såg tidigare ut som de i norra kvarteret Regndiset, med tvättad betong och pappklädda pulpettak. Det enda som skvallrar om detta nu är de karaktäristiska fönstren med liggande vädringsfönster i underkant på vissa av perspektivfönstren. Av 480 bostäder var 48 enrumslägenheter med kök för pensionärer, eller andra garanterat barnlösa hushåll. 1981 gavs bygglov till Steni- skivor på gavlarna och plåt på balkongerna.

KOMMENTAR
Mycket lite minner om områdets ursprungliga utformning. Stråket mellan skivhusen ger möjligen ett visst intryck av storskaligt förortsbyggande. Men då naturmaterial som sten och trä använts och ambitionen i den nya arkitekturen tycks ha varit att lekfullt blanda nya former med traditionella och kringmiljön är varierad, intim och lummig, är resultatet ändå ett trivsamt område med spännande rumslighet och tydliga stråk.